Икона Ваведења Пресвете Богородице,  рад сликара Арсенија Теодоровића (+1826) из 1813. године, која се налази у просторијама наше Црквене општине

Месеца новембра у 21. дан (4. децембра по световном календару) Света Црква се молитвено сећа Увођења у Храм Пресвете Владичице наше Богородице и Увекдјеве Марије. Реч  „введение“, која значи „увођење“, се у црквенословенском језику руске редакције ишчитава као „воведеније“, а у нашој редакцији „ваведеније“. Отуда се овај Празник у народу и календару зове Ваведење.

Пошто је у питању дан духовног рођења Пресвете Богородице, овај Њен празник је већи, ако тако може да се каже, од Мале Госпојине односно дана Њеног телесног рођења.

Господ је из Ње пожелео да носи нашу природу. Зато се Она и уводи у забрањени део Божијег храма у Јерусалиму – Светињу над светињама да се свето васпитава у Божанској благодати, потпуно освешта Духом Светим као Божији сасуд, храни Небеском храном и припреми за Цара свих као прекрасна невеста Очева ради зачећа Најсветијег, и постане, кад се испуни време, стан Христа Бога и Родитељка Логоса. Тиме су уједно Њени праведни родитељи Јоаким и Ана из Назарета испунили оно што су молитвом измолили и обећали.

У једној стихири (црквеној песми) Преподобног Сергија Агиополита, Исповедника из IX века, стоји да је Она унапред одабрана из свих поколења за станиште Цара свих Христа и Бога.

Пресвета Богородица се већ као трогодишња девојчица доводи и уводи у тек подигнути Трећи храм Господњи у Јерусалиму, у који ће и Богомладенац бити најпре доношен, па довођен о празницима Њом и Праведним Јосифом Обручником, а и у коме ће касније Сâм (Господ Исус Христос) проповедати и исцељивати (неретко суботом).

Као и Први и Други храм, и поменути Трећи храм ће бити разорен и то од Римљана 70. године, као што је Господ Исус Христос Својим пророчки речима унапред и открио Својим ученицима када је рекао да „неће остати овде ни камен на камену који се неће разметнути“ (Мт. 24,2).

Још детаља у вези овог Празника можете да прочитате у прошлогодишњем чланку.

Од овог Празника, иначе, почињу да се поју прве Божићне химне на богослужењима.

ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ

У петак, 3. децембра 2021. године, Празнично бденије, вече уочи Ваведења Пресвете Богородице, служио је јереј Милош Пешић, саслуживао ђакон Ненад Бартоле, а појали су јереј Рајко Вулин, чтец Душан Панајотовић и појци Стојан Оморац, Обрен Тутњевић и Димитрије Проданов.

ЛИТУРГИЈА

Свету Литургију у нашем храму је на дан Празника, 4. децембра 2021. године, служио јереј Милош Пешић, саслуживао ђакон Ненад Бартоле, а појали појци Стојан Оморац и Обрен Тутњевић, који је и Апостол читао. Светим Тајнама се причестио већи број верника будући да је у току Божићни пост.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, ел. инж.