Икона Сретења (извор: naosagiasbarbaras.gr)

У четрдесети дан по Рождеству Христовом Света Црква свечано празнује Сретење Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа. Више о овом Богородичином празнику можете прочитати у нашем прошлогодишњем чланку.

„На празник Сретења Господњег Црква нам показује са каквим смирењем и љубављу Христос сусреће све оне који Му прилазе. А шта очекује од свих? Није случајно што се у Јеванђељу које описује догађај Сретења више пута говори о испуњењу Закона. Као Син Божији, Христос следи људске законе. Ово је дубина и истина Његовог Оваплоћења. Он не захтева никакве предности за Себе, Он се понаша као сви други.“ (протојереј Александар Шаргунов, Тумачење Јеванђеља за сваки дан у години, Сретење Господње)

Праведном и благочестивом старцу Симеону, једном од 72 преводилаца Светог Писма са јеврејског на грчки језик, обећано је Духом Светим да неће видети смрт док не сретне Бога Живога, Христа Господњег, што се испунило у овај Свети дан као што описује Божанствени Лука у Јеванђељу.

“Мошти светог Симеона бораве у Задру више од 800 година. Из Јерусалима су пренесене у Константинопољ, а када су 1273. године преношене у Венецију, због олује на Јадранском мору, брод са моштима се зауставио у Задру, гдје су оне и остале.” (извор: Митрополија црногорско-приморска)

У западном Јерусалиму се налази манастир Светог Симеона у коме се до 2010. године налазила празна гробница коју верници поштују. Сада се тамо чува део моштију Светог Симеона, које је Задарска надбискупија предала Јерусалимској патријаршији. (исти извор)

Свету Литургију у нашем храму у среду, 2/15. фебруара 2023. године, о Сретењу Господњем, служио је протојереј-ставрофор Радослав Радмановић. Појали су јереј Рајко Вулин и појци Стојан Оморац, Радивоје Панић и Обрен Тутњевић, који је и Апостол читао.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.