“Величамо вас, Свети Архангели и Ангели, и све војске, Херувими и Серафими, који славите Господа.” (превод Величанија на савремени језик)

smart

У 8/21. дан месеца новембра Света Црква празнује Сабор Светог Архистратига Михаила и осталих сила небеских бестелесних. У народу је овај Црквени празник познат под именом Аранђеловдан и везује се за Светог Арханђела Михаила, али као што и у самом Црквеном календару пише, ради се о Сабору свих 9 чинова Небеске јерархије на чијем је челу управо Архангел Михаило, као војвода (архистратиг) целе ангелске војске.

Свето Писмо почиње речима: „У почетку створи Бог небо и земљу.“ То значи да је Бог створио сав свет, све духовно и материјално, односно све што је невидљиво и видљиво. Дакле, већ у првом стиху Књиге постања, појављује се реч Небо односно Небеса, која по Светим Оцима подразумева Ангелски свет. Иако је у наставку детаљан опис само стварања земље и круне стварања – човека, Свето Писмо, а поготову Свето Предање, изобилује појавама Ангела као Небеских посланика у облику човека, неретко војника, да посаветују, опомену, покарају, охрабре, крепе, али и да избаве и пруже какву другу помоћ. Један упечатљив опис Светог Ангела доноси Пророк Данило у 10. глави.

Јављања Ангела су се удостојили Авраам, Лот, Јаков, Мојсеј, Исус Навин, Давид, Товија, Пророци, Жене мироносице, подвижници и подвижнице, а највише Мученици и Мученице за нашу веру истиниту.

Свако ко је примио Свето Крштење добија свог Ангела чувара. Он је сведок и добрих дела, али и свих грехова. Света Црква стога заповеда, не без разлога, да се често молитвама обраћамо својим Ангелима чуварима, под чијим ће будним оком и покровитељством бити не само читав овоземаљски живот, већ и разлучење душе од тела и пролазак кроз љута митарства.

„У Својим Писмима си рекао бесмртни Човекољупче, да се мноштво Ангела на Небесима радује због једног човека који се покаје. Зато те и ми безакони увек смело молимо, Једини безгрешни и Познаваоче срдаца, да се као добар смилујеш, и ниспошаљеш Владико нама недостојнима милост јер Ти нам дајеш опроштај, а за све нас те моле бестелесни Архистратизи.“ (превод Икоса на савремени језик)

Црквени песник и творац првог канона Празника Преподобни Јован Дамаскин, који се „потписује“ као Јован Монах, у 9. песми доноси следећи тропар: „Михаило са Гаврилом, ви сте постали заступници свима. Зато посетите све који са љубављу славе ваш општи празник и верно вам кличу: Спасавајте нас од сваке невоље.“ (превод на савремени језик)

Свету Литургију у нашем храму је служио јереј Душан Грујић.

Након Литургије братство нашег храма је саборно одслужило помен новопрестављеном Најсветијем патријарху српском Господину Иринеју.

У заглављу чланка је као илустрација икона Светог Архангела Михаила са иконостаса нашег храма, рад банатског иконописца Константина Данила (+1873).

Опростите нам Ангели, ви који бдите над читавом Црквом.“ (Свети Григорије Богослов)

Аутор чланка:

појац Стојан М. Оморац, инж. ел.