Целивајућа икона Светих Козме и Дамјана у нашем храму

У први дан месеца новембра, што је 14. новембра по световном календару, Црква празнује спомен Светих Бесребреника и Чудотвораца Козме и Дамјана. „Родом су из Азије. Браћа, и телом и духом. Отац им био незнабожац, а мајка [Теодотија] – благочестива Хришћанка. Иако оста рано удова, Теодотија се предаде узорном животу, и тако васпита и своје синове, Козму и Дамјана. Они, научени лекарској вештини, помагаху и људима и животињама, не примајући за свој рад никакве награде, него – напротив – учећи људе да верују у Исуса Христа. Упокојили су се у Фереману, месту у Малој Азији. Господ их је – као бесплатне лекаре – благословио не само за живота, него је и после смрти њихове преко њих пројављивао чудо.“ (Православни светачник, том први, Београд 1988, стр. 125)

У њиховом житију се вели да су бесплатно помагали болесним не толико лекаријама колико Именом Господа Исуса Христа. Нажалост, савремена медицина и наука уопште, иако су се знатно развиле, удаљиле су се од Имена Господа Исуса Христа толико да у њима уопште и нема места за то Име и Лекара над лекарима, а остају нêме пред чудесним исцељењима која се дешавају од јединог Исцелитеља преко Светих моштију, икона и молитви Цркве.

У овај дан је и спомен њихове мајке Теодотије.

Иначе, сем ове Свете браће из Азије, постоје као Свети Бесребреници са истим именима још и Римљани који се празнују 1/14. јула и Арабљани који се празнују 17/30. октобра.

Свету Литургију у нашем храму је у недељу, 14. новембра 2021. године, о спомену Светих Козме и Дамјана,  служио јереј Милош Пешић. Саслуживао му је ђакон Ненад Бартоле, уз учешће нашег хора, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров, а појали су и појци Стојан Оморац и Обрен Тутњевић, који је читао Апостол.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.