У седмој деценији овоземаљског живота Богородице Цар свију ју је прославио божанским престављењем. Месеца августа у 15/28. дан Црква празнује Успење Пресвете Богородице. Овај Празник је слава нашег храма, а и слава нашег града Панчева.

Већ у канону претпразништва црквени песник у част Богородици, као станишту целог Божанства,  поје како ју је на крају Бог потпуно преселио са земље и до Небеса провео и са душом и са телом. Родитељка Живота је дошла до смрти пропадљиве, али је – како се каже – сасвим избегла пропадљивост. И ову натприродну тајну јој је благовестио Свети Архангел Гаврил. Пожелела је да још једном види Апостоле на окупу. Господ их је на чудесан начин сабрао не само да јој испуни предсмртну жељи, већ и да би учествовали у спроводу од Сиона до Гетсиманије, падине Маслинске горе према Кедронској долини.

„Бог и Син твој је на светлим облацима са свих страна света Своје Свете Апостоле сабрао, Пречиста, ка телу твом. Учинио те је свима Богородицом и палатом дивном и најкраснијом. Он је узео твоју душу на руку пречисту и у Рај је положио, где је Дрво живота…“ (део икоса претпразничног канона)

О томе да се сакупило мноштво Апостола са свих страна да испрате са Небеским војскама одлазак тела Богородице у небески Сион пише и црквени песник Свети Козма, Епископ мајумски, у првим редовима првог Празничног канона. У другом тропару казује како се она која је родила Бога повиновала законима природе и да зато умире, али и да са Сином вечно живи.

„Отворише се Небеске двери и Ангели запеваше и прими Христос сасуд девства Своје Мајке. Подигоше је Херувими с весељем, а Серафими је славе радујући се.“ (тропар 4. песме истог канона)

Преподобни Јован Дамаским овако богословствује у другом канону Празника: Христос је Својом вољом примио смрт и погреб. Како онда да се одрекне погреба и она која Га је неискусобрано родила? Царица одлази своме Сину са Њиме да царује.

ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ

У петак, 27. августа 2021. године, уочи славе нашег храма, служено је Празнично бденије. Началствовао је јеромонах Андреј (Милашевић) из манастира Блажене Матроне Московске у Добоју, а саслуживали су јереји Душан Грујић и Милош Пешић.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА

У нашем храму је Света Литургија у суботу, 28. августа 2021. године, служена саборно. Началствовао је протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, а саслуживали су протојереј-ставрофор Стеван Урошев, парох панчевачки у пензији, протојереј Илија Ромић из Нирнберга (Немачка), протонамесник Слађан Тубић, старешина нашег храма, јереј Душан Грујић,  војни свештеник јереј Горан Сандић, јереј Станиша Кљајић-Перић из Банатског Новог Села, јереј Милош Пешић, јереји Милош Ранисављевић и Мирко Петровић из цркве Светог Саве у насељу „Младост“, јереј Рајко Вулин и ђакон Ненад Савић из храма Преображења Господњег.

У Литургији је учествовало Панчевачко српско црквено певачко друштво, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина, а за певницом су били господин Обрад Симулов, протопсалт из Беча (Аустрија), појци Стојан Оморац, Филип Инић и Обрен Тутњевић, који је читао Апостол.

Празничну беседу је одржао јереј Душан Грујић.

У храму је био пуно верника, а већина се и причестила, пошто се окончао Великогоспојински пост.

СЛАВСКИ КОЛАЧ

Након заамвоне молитве преломљен је славски колач. Овогодишњи кум је био председник нашег хора господин Срђан Миковић, а за наредну годину се пријавио господин Јован Поповић.

Литургији и ломљењу колача су присуствовали и представници градске управе.

ЛИТИЈА

После Литургије ношена је литија, најпре у порти храма, а потом градским улицама до Скупштине града. У литији су учествовали свештеници који су служили Литургију, којима су се прикључили протојереј Бојан Кошанин, старешина храма Светих жена Мироносица у насељу „Стрелиште“, јереј Велимир Бирманац из храма Преображења Господњег и јеромонах Андреј (Милашевић). Сем свештенства, учешће су узели припадници Војске Србије и Полиције, чланови КУД „Станко Пауновић“, чланови хора и верници.

Испред зграде Скупштине града Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић преломио је славски колач Градске управе са градоначелником господином Александром Стевановићем. Обојица су се обратили присутнима.

По повратку у храм, раздељена је нафора, а у порти је била припремљена трпеза љубави.

Панчевачки дани духовне музике, 27-29. августа 2021. године, били су посвећени градској слави.

Аутор чланка и светлописа:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.