Подигните врата, кнезови ваши,
и уздигните се, врата вечна,
и ући ће Цар славе.
Ко је тај Цар славе?
Господ моћан и силан,
Господ силан у боју.
Подигните врата, кнезови ваши,
и уздигните се, врата вечна,
и ући ће Цар славе.
Ко је тај Цар славе?
Господ над војскама, Он је Цар славе.
(Пс. 23,7-10)

У 40. дан по Васкрсу Света Црква празнује Вазнесење Господње када се Богочовек Господ Исус Христос узнео (вазнео) у телу од крви и меса на Небеса и сео са десне стране Оца. У питању је, дакле, покретни Господњи празник, као и Васкрс, те не пада сваке године истог датума, али је увек у четвртак.

Чудесни догађај о коме је реч описао је Свети Апостол Лука у 1. глави Дела Светих Апостола, док  у Јеванђељу у 24. глави наводи да Господ Ученике Своје изведе до Витаније, да их подигавши руке благослови „и док их Он благосиљаше, одступи од њих и узношаше се на небо.“ У 16. глави Јеванђеља по Марку записано је сведочанство које гласи: „узнесе се на небо и седе Богу са десне стране.“

Свети Оци Цркве кажу да је Христос тиме обожио наше тело и да смо се ми кроз Христа измирили са Богом и да се преко Христа то непријатељство (с наше стране, удаљавањем од Господа Бога и Његових заповести) разрушило.

У Празничној служби се поје: „Док су Ученици гледали како се, Христе, узносиш да крај Оца седнеш, Ангели су напред клицали: Отварајте капије, отварајте, јер Цар узлази ка почетном светлу славе.“ (егзапостилар), као што је и Псалмист пророкујући певао (види мото чланка).

Зашто се Господ вазнео? Један црквени песник каже – да палу природу од Дјеве примљену, подигне у духовну светлост Свог божанства. Како? Тако што ћемо о општем васкрсењу, сви бити вазнети! И мртви и живи. Свети Апостол Павле говори у 4. глави Прве посланице Солуњанима, чији се одломак (зачало 270) чита на опелу, да „ће сâм Господ са заповешћу, гласом Арханђела и са трубом Божијом, сићи с неба, и прво ће мртви у Христу васкрснути; а потом ми живи који останемо бићемо заједно с њима узнесени на облацима у сретање Господу у ваздуху, и тако ћемо свагда с Господом бити.“  

Братство нашег храма је 28. маја/10. јуна 2021. године Господње, о Спасовдану – Вазнесењу Господњем, саборно служило Свету Литургију. Началствовао је протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, Празничну беседу преузнео јереј Душан Грујић, а појали су Стојан Оморац и чтец Душан Панајотовић, који је и Апостол читао.

Вазнесени у слави Христе Боже, помилуј нас! Амин.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.