Васкрсе (=ускрсну, подиже се) Христос из гроба, из мртвих, као што је прорекао.

Ходите, сви верни, поклонимо се Светом васкрсењу Христовом!

Пошто су Га на Велики петак безаконици на Крст приковали и копљем проболи, а праведни Јосиф Ариматејац са Никодимом погребао, трећег дана, у недељу, наступио је највећи и најзначајнији догађај у историји човечјег рода – Васкрсење Господа Бога и Спаса нашега Богочовека Исуса Христа.

У својој Беседи о отрежњењу од греха Свети Владика Николај (Велимировић) каже да је васкрсење Христа из мртвих главни утук грешењу и да нас ништа у свету не може одвратити од грешења као сазнање да је Господ устао из гроба, да жив седи сада на престолу славе и да чека нâс на Своме Суду. Грешење и после тога сазнања, по речима Светог Владике, савршено је безумље.

Црквени песник вели: „Гроб Твој – извор васкрсења нашега, Христе, показа се као живоносан, као лепши од Раја, заиста светлији од сваке царске одаје.“

„Али Христос, сишавши у Ад, није све васкрсао, него само оне, који су хтели да му верују. Те душе, које су од постања света силом држане у Аду, ослободио је и даровао узлазак на Небеса. Зато обрадовани празнујемо у светлости натприродно васкрсење, у радости, јер је наша људска природа по милосрђу и милости Божијој обогаћена. Васкрсењем је и непријатељство (између људи и Бога) разрушено и сједињење са Богом и са самим Анђелима остварено, па је уобичајено да се (у тој општој радости) целујемо.“ (Цветни триод – српски превод, Епархија темишварска, Темишвар, стр. 19)

У питању је покретни Празник. Празнује се до Спасовдана, дакле 40 дана, колико се Сâм Господ Исус Христос бавио на земљи по Свом Васкрсењу, показујући се Својим ученицима и утврђивајући их у вери, али и у сваку недељу у годишњем кругу се поју химне посвећене Васкрсењу Христовом, сем изузетака, као на пример о Педесетници или кад Божић падне у недељу.  

Торжествено литургијско празновање Васкрса у нашем храму почело је у поноћ након Јутрења, у ноћи између 10/23. и 11/24. априла 2022. године. Свету Литургију су служили јереји Душан Грујић, Милош Пешић, Рајко Вулин и умировљени парох дебељачки Никола Јовичић, а појали су појци Стојан Оморац, Обрен Тутњевић и Радивоје Панић.

У 930 часова Свету Литургију су служили протојереј-ставрофори Радослав Радмановић и умировљени парох панчевачки Стеван Урошев, и протонамесник Слађан Тубић, уз учешће нашег хора, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина.

Уместо проповеди прочитана је Васкршња посланица Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија и осталих Архијереја наше помесне Цркве.

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.