„Часна је пред Господом смрт преподобних Његових.“ (Пс.115,6)

Свету Литургију у нашем храму у петак, 11. септембра 2020. године, служио је јереј Душан Грујић, уз саслужење ђакона Радана Шарића. Молитвено сећање на овоземаљску мученичку кончину часног славног Пророка, Претече и Крститеља Јована у Севастији, која се збила негде пред Пасху, Црква је пренела у овај (29.) дан (месеца августа), када  је освећена црква, коју су Свети цар Константин Велики и мати му Јелена подигли на Претечином гробу.

Како је дошло до Претечиног утамничења и на концу – усековања, ђакон је прочитао из Јеванђеља по Марку (гл. 6, стихови 14-30).  

Ирод Четверовласник (Тетрарх), који се помиње, је заправо Ирод Антипа, син Ирода Великог, a владао је Галилејом од 4. године пре Христа до 39. године по Христу. Иродијада, жена Ирода Филипа Првог, преудала се за његовог полубрата Ирода Антипу, док јој је законити муж био жив. Ово безакоње је најгласније изобличавао Пророк Јован, па је бачен у тамницу у Севастији, месту у Самарији.  Своју злу намеру за осветом Иродијада остварује преко своје и Филипове кћери Саломе „кад Ирод на дан свога рођења даваше вечеру кнезовима својим и војводама и старешинама Галилејским“ (Мк. 6,21).

Служба Празника нам после 50. псалма доноси следећу стихиру: „Плесала је ученица најлукавијег ђавола, и као плату је твоју главу Претечо узела. О, пировања пунога крви! Боље да се ниси клео Ироде безакони и унуче лажи, него што се јеси клео, али се ниси на добро заклео. Боље да си порекао, а живот добио, него да си Претечину главу истине посекао. Али ми, Крститеља, као највећег рођеног од жене, достојно поштујмо и славимо.“

Испуњењем Иродовог обећања, датог пред угледним гостима, и „изнуђеним“ извршењем смртне пресуде, Свети Јован постаје Претеча и у Аду, проповедајући праведницима о Христу, Који ће сићи у Ад ради његовог разорења.

Да задовољи своју сујету и злобу, Иродијада ружи одсечену главу Претечину донету на тањиру. Али, авај, то ће јој се касније „вратити“ дословно – одсеченом главом кћери Саломе на тањиру.

Што се празничне трпезе тиче, овај Празник спада у групу једнодневних постова.

У заглављу чланка је илустрација „Усековања главе Светог Јована Крститеља“ у соклу испод Претечине иконе са нашег иконостаса, рад банатског сликара, портретисте и иконописца Константина Данила (+1873).

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.