Детаљ иконе Света Три Јерархâ (Извор: ortodoxia.me)

У 30. дан месеца јануара Света Црква празнује заједнички спомен Света Три Јерархâ из IV века – Светог Василија Великог (+379), Архиепископа Кесарије Прве Кападокије, Светог Григорија Богослова (+390), Архиепископа цариградског и Светог Јована Златоустог (+407), Патријарха цариградског.

Због безразложне дубоке поделе Хришћана у XI веку на Василијане, Григоријане и Јованите, Светом Јовану, Епископу евхаитском су се јавили ови Светитељи сваки посебно, а онда и заједно, како би им се установио овај заједнички спомен ради измирења међу њиховим поштоваоцима. Тако је Црква почела 1084. године торжествено да празнује Празник Света Три Јерархâ, иако сваки од њих има свој засебни спомен. Године 1204. Крсташи су однели већи део њихових Моштију у Рим.

Божанствену Литургију Светог Јована Златоуста у нашем храму је у Недељу блудног сина, названу по параболи из Светог Јеванђеља која се у чита  , 30. јануара/12. фебруара 2023. године, о заједничком спомену  Света Три Јерархâ, служио протојереј Слађан Тубић. Појали су појци Стојан Оморац, Радивоје Панић и Обрен Тутњевић, који је читао Апостол, студент Филип Глигоријевић и наш хор, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина.

СЛАВА ВЕНЦА

Српско певачко друштво „Венац“ (осн. 1886) имало је за покровитеља Света Три Јерархâ.

Иако данас ово певачко друштво није активно, у традиције нашег хора је остало да се Славским колачем и житом, одржи сећање на Венац и његове чланове. За ову годину се кумства прихватила госпођа Оливера Драгаш.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.