Христа радосно старац грли.
(акростих Празничног канона)

Фебруара месеца у 2/15. дан је празник Сретења Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа. Овај Празник спада у ред дванаест великих празника. Има један дан претпразништва, а попразништво се продужује до седам дана, ако не бива скраћено због Великог поста. У питању је Богородичин празник.

Икона Сретенија Господњег на лиму из Ризнице нашег храма, непознатог иконописца

Догађај, о коме је реч, збио се у Храму јерусалимском у 40. дан по Рождеству Богомладенца. Господ (Законодавац), као што је био Испунилац Закона када се дао у истом том храму обрезати у 8. дан по Рождеству, тако је Испунилац Закона и сада, када је реч о Свом посвећивању Богу као првенца у 40. дан по Рождеству, и с тим у вези, очишћења Пресвете Богородице, као оне која заче и роди младенца мушког пола, иако ни једно ни друго, наравно, није било потребно.

Свети Апостол Лука описује Сретеније у 2. глави свог Јеванђеља, из које се чита уочи, први и други дан Празника (Лк. 2,22-40).

Црквени песник из VIII века и творац Празничног канона Свети Козма, Епископ мајумски испевао је међу тропарима, који истичу суштину Празника, и један оваквог садржаја:

„Са радошћу прими, Симеоне, Христа у дечијем узрасту, пошто си се на Њега уздао, јер Он је Израиљу од Бога утеха, јер Он је Творац Закона и Владика, јер Он извршава одредбу Закона, па Му кличи: Све је пуно похвале Теби!“ (слободнији превод на савремен језик)

Један други црквени песник из IX века, по свој прилици Преподобни Јосиф Химнограф, из перспективе Светог Симеона Богопримца, а у виду његовог обраћања Пресветој Богородици, оставио нам је овакву химну (Богородичан):

„Као рањен тресем се, рече Симеон, од Овога који само погледом са Небеса чини да се цела Земља колеба, а ја сам укрепљен да Га држим на рукама, јер Рођени из тебе Дјево већ ме од потресеног тела отпушта, да будем известилац онога што се већ догађа, јер Га носим радосно, и да свима у аду благовестим избављење.“

Свету Литургију у нашем храму је служио јереј Рајко Вулин. Појали су протонамесник Слађан Тубић, појац Стојан Оморац и наш хор, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров. Апостол је читао чтец Душан Панајотовић.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.