Српско певачко друшто “Венац” (Извор: Историјски архив Панчево)

Српско певачко друштво „Венац“ основано је 1886. године. За покровитеља су изабрана Света Три Јерарха.

„Певачка друштва су била политичке, друштвене, образовне, културне институције за окупљање српских грађана.“ (Татјана Марковић, Специфичност делатности певачких друштава у мултиетничким срединама, стр. 128)

„Међу панчевачким певачким друштвима свакако је најзначајније и најактивније било Панчевачко српско црквено певачко друштво, а радила су још два српска друштва (Венац и Занатлијско певачко друштво).“ (исто, стр. 127)

Крајем XIX века и почетком XX века Венац је имао запажену и значајну улогу у културном животу наше вароши. Будући да је у свом саставу имао мешовити хор, али касније и тамбурашки збор, Венац је узимао учешћа у тада популарним дилетантским позоришним вечерима у дворани „Код трубача“.

Иако данас ово певачко друштво није активно, у традиције нашег хора је остало да се о спомену Света Три Јерарха, славским колачем и житом, одржи сећање на Венац и његове чланове.

Ове, 135. године од оснивања, Слава Венца је обележена скромно у кругу „породице“ – председника, диригената и неколико чланова нашег хора, који су певали на Светој Литургији, и братства нашег храма. Јереј Рајко Вулин преломио је славски колач у славу Господњу и част Света Три Јерарха са Милицом Голић, која се ове године прихватила кумства.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.