Аналогиј у нашој цркви са Храмовном и иконом Преп. Јована Дамаскина

Месеца децембра у 4/17. дан Света Црква празнује спомен Свете Великомученице Варваре и Преподобног Јована Дамаскина, исповедника за Свете иконе, монаха манастира Преподобног Саве Освећеног код Јерусалима, познатог богослова и црквеног песника из VIII века.

Октоих (Осмогласник) је [Богослужбена] књига намењена певници и појцима, а у њој су службе са измењивим молитвословљима и песмама за богослужења седмичних дана… Октоих је углавном написао Св. Јован Дамаскин, и то само васкрсне (недељне) службе.“ (др Лазар Мирковић, Православна литургика, Београд 1995, стр. 155)

Иначе, „није Дамаскин автор целог Октоиха, који је много старији од њега, него је само реформатор и исправљач његов“ (исто, стр. 248).

Прве облике Богослужбене књиге Цветни триод (Пентикостар), плод многих писаца, која садржи службе за дане Педесетнице, дали су Свети Јован Дамаскин и Свети Јосиф Студит, Архиепископ солунски (+830).

„Свети Јован написао је каноне за разне празнике и дане црквене године, између којих је најлепши канон са стихирама на Пасху, свечана и слатка песма у којој је изражена радост са победе смрти и ада.“ (исто, стр. 247)

Изнад десне певнице налази се икона Преподобног Јована Дамаскина, рад банатског сликара, портретисте и иконописца Константина Данила (+1873).

Панчевачко српско црквено певачко друштво (осн. 1838), које делује при нашем храму, има за свог заштитника и славу Друштва управо Преподобног Јована Дамаскина.

О навечерју славе Друштва, 16. децембра 2022. године, Бденије је служио протонамесник Милош Пешић, а појали су јереј Рајко Вулин и појци Стојан Оморац, Обрен Тутњевић и Димитрије Проданов.

Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, уз учешће братства нашег храма, преломио је славски колач са овогодишњим кумовима господином Милошем Петронијевићем и госпођом Миленом Михајлов.  

Подмладак је са Великим хором отпевао тропар Светом Јовану Дамаскину. Дечији хор је након протине беседе отпевао две духовне песме: “Господе Боже мој” и “Ко Светом Николају служи”.

Славску трпезу у просторијама Друштва је благосиљао протонамесник Милош Пешић. Чланови хора су се потрудили да свако по нешто сâм припреми с љубављу за заједничку трпезу и госте.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.