Месеца јануара, у 14/27. дан, наша помесна Црква празнује спомен Светог Саве, првог Архиепископа и Просветитеља српског, Чудотворца (+1236), у миру Растислава (крштено име), више знаног као Растка (надимак, скраћено од Растистлав). Монашко име наш Сава (црквенословенски Сáвва, грч. Σάββας) носи по Преподобном Сави Освећеном, Светитељу V-VI века.

Икона Светог Саве са владичанског трона нашег храма,
рад банатског иконописца Константина Данила (+1873)

СВЕТА ЛИТУРГИЈА

У четвртак, 14/27. јануара 2022. године, о Савиндану, Свету Литургију су служили протонамесник Слађан Тубић и јереј Душан Грујић. Појали су појци Стојан Оморац и Радивоје Панић.

СЛАВСКИ КОЛАЧ

Као и прошле 2021. године, тако је ове године поводом Савиндана као Школске славе, колач и жито принела госпођа Светлана Калапиш, директор Медицинске школе „Стевица Јовановић“ из нашег града.  Славски колач је преломио протонамесник Слађан Тубић. Ова школа ће кумовати и следеће године.

Јереј Душан Грујић је преломио славски колач ОШ „Јован Јовановић Змај“, који су принели вероучитељ Миладин Лукета и његови ђаци.

РЕЦИТАЛ

Дечји хор, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров, отпевао је Химну Светом Сави и песме посвећене нашем Просветитељу.

По устаљеном обичају, после Свете Литургије су деца рецитовала стихове у част Светитеља Саве. Најпре учесницима рецитала,  а потом и свој присутној деци у храму, подељени су пакетићи.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

У дворани Културног центра Панчева, у организацији наше црквене општине и града, одржана је Светосавска академија. Након поздравног говора старешине нашег храма протонамесника Слађана Тубића, беседио је панчевачки парох и ђимназијални катихета јереј мр Мирко Петровић.

Пошто је поздравио присутне свештенике, представнике градске управе, вероучитеље и ђаке, свештеник Мирко Петровић је почео беседу следећим речима:

„Данас је велики дан за васцело Српство. Има ли веће и значајни личности у нашем роду од Светога Саве? Отац нације, просветитељ, утемељитељ српске средњовековне државе и Цркве, пастир и учитељ народни – Равноапостолни Свети Сава. Данас би сваки Србин требало да буде поносан из олтара свога бића, дакле из свога срца, да има шта да каже Светом Сави, да му принесе беседу, молитву, захвали се и, при том, да се дубоко преиспита да ли се налази на његовом путу.“

Потом је о. Мирко посебно нагласио: „Равноапостолно дело Оца нације јесте просветљење свога рода и пастве, државе и Цркве, појединца и заједнице, Срба и осталих благочестивих народа нашег окружења. Наставивши традицију Свете браће Кирила и Методија, он је засијао попут звезде целом Православљу, а његов култ био је присутан чак и у западном балканском приобаљу. Бекством са двора у манастир, Свети Сава је допринео да се држава посвети монашком истином и Божијом правдом. Принц постаје калуђер и спасава не само властиту душу, него и сав свој род и васцели народ.“

О Светом Сави је, поред осталог, у својој беседи говорио овако: „Он је искористио прилику да и као државник, дакле као члан династије, а и као архипастир, свој народ просветли и са црквене и са државне стране. Уз брата свога, самодршца Стефана [Првовенчаног], Свети Сава је отпочео да влада над душама и да управља државом духовном влашћу и духовним силама.“

У програму, чији је аутор госпођа мр Вера Царина, учествовали су наш црквени хор, затим хор и солисти Музичке школе, КУД „Станко Пауновић“ и драмски уметници Мирослав Жужић и Младен Вуковић.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.