“Боже мој, подари ми знање да похвалим Саву.”
(превод крајегранесија канона)

У 14/27. дан месеца јануара наша помесна Црква празнује спомен Светог Саве, првог Архиепископа српског.  Иако се преставио у Господу 13. јануара (1236. године), у Руској Цркви му је спомен стављен дан раније, а код нâс дан касније, све због вишедневног празновања Богојављења. Из тог истог разлога се само у нашој Цркви празновање Богојављења окончава дан раније, уочи Савиндана.  

Икона Светог Саве са владичанског трона нашег храма,
рад банатског иконописца Константина Данила (+1873)

СВЕТИ САВА ВАСКРСИТЕЉ

Када се говори или пише о Светом Сави, помиње се као подвижник, испосник, молитвеник, сирочади хранитељ, сиротињи дароватељ, цркава градитељ, први архиепископ, измиритељ, дипломата, просветитељ, учитељ, исцелитељ, чудотворац, али се неретко изостављају чудеса над чудесима – васкрсавање мртвих. Најупечатљивији случај је везан за његовог брата краља Стефана Првовенчаног, који је желео и искао од Саве монашки чин. Када Господ Исус Христос није био онде где је био његов пријатељ Лазар када умре, јер да је био – како су тада веровале његове сестре – не би умро њихов брат. И шта би онда? Господ, Који је сâм Васкрсење, васкрсава пријатеља Лазара који је четири дана лежао мртав у гробу. Тако и Свети Сава није био онде где је био његов брат када умре. И шта би сада? По молитви Савиној васкрсе му брат, а када стиже, испуни му жељу и замонаши га са именом Симон. Црквени песник о овоме чуду у Празничној служби овако вели:

„Када си чуо да ти је брат умро, са слободом коју имаш код Христа си ангелу наредио да му душу врати, и дошавши нашао си га оживелог. О, какве ли вере! О, колике ли смелости! Заиста је, оче, ово чудо предивно, јер мада на земљи, ти си небеским ангелима заповедао.“

У житију је забележена и тадашња Савина молитва благодарења: „Благодарим Ти, Господе, што услиши молитву моју, и што видех слугу Твога, брата мога, како жељах. Прими опет у мир душу његову, Господе, да се као о васкрсењу његову и о престављењу његову опет прослави име Твоје свето“.

Потом је монах Симон, бивши краљ предао дух свој Господу на Савиним рукама. То се збило месеца септембра 1223. године.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА

У нашем храму је о Савиндану Света Литургија служена саборно. Сем братства храма, служио је и протојереј-ставрофор Стеван Урошев, панчевачки парох у пензији. Појали су вероучитељ чтец Владимир Козић и појци Стојан Оморац и Обрен Тутњевић, који је и Апостол читао.

СЛАВСКИ КОЛАЧ

Ове године је за Школску славу – Светог Саву, колач у нашем храму принела Медицинска школа „Стевица Јовановић“ из нашег града. Учествовали су сви свештеници, неколицина професора и ђака, а Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић је славски колач преломио са госпођом Светланом Калапиш, која је директор те школе. Ова школа ће кумовати и следеће године.

РЕЦИТАЛ

Након Свете Литургије су деца рецитовала у част Светитеља Саве. Свим учесницима рецитала, али и свој осталој деци која су била у храму, подељени су пакетићи.

Након раздавања нафоре, верници су излазећи, у припрати храма, били даривани перецама као и сваке године.

Нажалост, Светосавска академија у Културном центру Панчева је ове године изостала.  

Творац канона Светом Сави нам је подарио молитву за отечество: „Услиши Христов јерарше молитве и гласе песме наше, и погледај на веру и љубав народа свога, и као отечествољубац противи се, оче, свима који са гневом насрћу на нас, и подари са висина своју заштиту онима који те хвале.“

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.