Икона Преображења Господњег на нашем иконостасу,
рад Константина Данила (+1873)

Месеца августа у шести дан Света Црква празнује Преображење Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа.

„Преображење Господње један је од кључних догађаја из Христовог овоземаљског живота којим је Господ на видљив начин  открио себе као Богочовека и објавио тајну обожења човекове природе нетварним божанским енергијама.“ (Свети Теофилакт Охридски, Тумачење Светог Еванђеља по Марку, Манастир Високи Дечани 2004, фуснота на стр. 121)

Пошто је човеку немогуће да види божанску суштину, Латини (римокатолици) су били погрешног мишљења да су Свети Апостоли Петар, Јаков Зеведејев и брат његов Јован на гори Преображења (Тавору) могли да виде само тварну светлост односно створену благодат као видљиви символ Божанства. Зато је Свети Григорије Палама, Архиепископ солунски, „објаснио разлику између божанске суштине, која је неприступна човеку, и божанских енергија, које су причасне човековим преображеним чулима.“ (исто)

Дакле, по учењу Свете Цркве о обожењу човека божанским енергијама човек по благодати добија божанска својства, остајући и даље по природи човек, али постајући по благодати бог.

„Преображење не значи да су се измениле црте Његовог лица, већ да се на Његовом неизмењеном лицу пројавила неизрецива светлост.“ (исто, стр. 122-123)

„Тајници Господњи променом чула, коју је у њима изазвао Дух Свети, били су тада приведени из стања тела у стање духа. На тај начин су они, колико им је то даровала сила Божанског Духа, видели ту неописану Светлост.“ (Свети Григорије Палама, Изабране беседе, Београд 1999, стр. 190-191)

„На Преображење је глас са Неба изрекао: Њeгa послушајте (Мк. 17,5). Због чега? Због тога што је пред очима био представљен и плод послушања. Отац небесни као да говори: ‘Хоћете ли да достигнете до овога? Онда слушајте оно што вам Он каже и што вам заповеда. Уколико пођете Његовим путем, несумњиво ћете ступити у област светлости која неће долазити споља, већ изнутра и која ће вас увек држати у стању у коме ћете из све душе говорити: Добро нам је овде бити. Испуниће вас светлост утехе, светлост добрих намера, светлост знања: све жалости ће проћи, немир страсти ће ишчезнути, лаж и заблуде се расејати. Бићете на земљи као на небесима, од земнородних ћете постати – богородни, од земљаних – вечноблажени. Тада ће све бити ваше, будући да сте постали Христови’. Онога који воли Христа Господа, воли Отац небесни. Они долазе к њему и у њему се настањују. Ето светлости Преображења.“ (Свети Теофан Затворник, Мисли за сваки дан у години, Манастир Хиландар 2000, стр. 109)

„Преображење на гори Тавору била је слика потоњег, васкрслог преображеног тела Христовог, али и откривење човечанству шта ће се догодити са телима људским када Христос буде дошао по Други пут у свој сили и слави да суди свету.“ (хаџи Драган Поповић, Кога имам на небу?,  Нова Пазова 2001, стр. 162)

У суботу, 19. августа 2023. године, Свету Литургију је у нашем храму служио протонамесник Душан Грујић, уз саслужење протонамесника Милоша Пешића, а појао је чтец Душан Панајотовић. Апостол је читао студент Филип Глигоријевић. Причешћивало се из два Путира, а приступио је већи број верника.

После заамвоне молитве, протонамесници Душан Грујић и Милош Пешић су обавили обред благосиљања грожђа за напредак душа са телесним здрављем свима који га једу.  Након Литургије верницима је подељена нафора и освећено грожђе.

Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић началствовао је на Светој Литургији у храму Преображења Господњег у Горњем Граду. 

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.