Икона Преображења Господњег на нашем иконостасу

Шестог дана (по световном календару 19-ог) месеца августа Црква празнује велики Господњи празник – Преображење Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа, као летње Богојављење.

На Светој Литургији о Празнику чтец чита из Друге саборне посланице Светог Апостола Петра (1,10-19), а свештеник из Светог Јеванђеља по Матеју (17,1-9). Догађај су описали и Јеванђелисти Марко и Лука.

“Треће године Своје проповеди на земљи, Господ Исус чешће је говорио Својим ученицима о блиском страдању Своме, и о слави Својој – после страдања на крсту. Да не би предстојеће мучеништво Његово сасвим раслабило ученике, и да не би отпали од Њега, – Он, Премудри, хтеде им – пре страдања – показати делимично Своју божанску славу. Зато, узе са Собом Петра, Јакова и Јована, и изиђе с њима на гору Тавор, и ту се преобрази пред њима. И засија се лице Његово као сунце, а хаљине Његове постадоше свијетле као снијег. И појавише се крај Њега – Мојсије и Илија, велики старозаветни пророци.“ (јеромонах Хризостом Хиландарац, Православни Светачник, том други, Београд 1989, стр. 604)

Преображење Господње се збило на Таворској гори крај Назарета у Доњој Галилеји.

Гора Тавор (588 m надморске висине) у Светој земљи

Сваке године у овај дан се понавља чудо појављивања белог облака на ведром небу да нас подсећа на Христово преображење пред изабраном тројицом ученика Петром, Јаковом и Јованом, и глас Очев из таквог облака: „Ово је Син мој љубљени, Који је по Мојој вољи; Њега слушајте!“

Пред Господа, Који влада Небом, земљом и подземљем и Који је пречистим Својим ногама узишао на гору Тавор и на њој лицем јаче од сунчаних зрака заблистао, дођоше представници, како црквени песник из VIII века Свети Јован Дамаскин вели, са земље Апостоли, са Небеса Илија Тесвићанин, а Мојсеј од мртвих.

У петак, 19. августа 2022. године, Свету Литургију је у нашем храму служио протонамесник Душан Грујић, а појали су појци Обрен Тутњевић, Стојан Оморац и Радивоје Панић.

После заамвоне молитве, протонамесник Душан Грујић је обавио обред благосиљања грожђа. У молитви се, сем што се моли од Господа да благослови виноградски род, иште и освећење и напредак душа са телесним здрављем свима који га једу.  

Поводом Храмовне славе цркве Преображења Господњег у Горњем граду, наше свештенство и појци били су у гостима братству тог храма. Протонамесник Милош Пешић је саслуживао са протојерејем Бојаном Кошанином, јерејем Велимиром Бирманцем и ђаконом Ненадом Савићем, старешини Преображенског храма протојереју Стојчу Цветковићу на Вечерњи и благосиљању и ломљењу Славског колача. Приређен је културно-уметнички програм и Славска трпеза.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.