Икона Силаска Светог Духа
у просторијама наше Црквене општине

У педесети дан по Ускрсу (Пасхи) Света Црква торжествено празнује Силазак Светог Духа на Апостоле.

Пресвета Богородица, Апостоли и други верни били су на дан Педесетнице окупљени у горници, у којој је Спаситељ одржао Тајну вечеру, очекујући овај велики догађај по обећању Господа нашега Исуса Христа, Који им каза:

„И ево, ја ћу послати обећање Оца својега на вас; а ви седите у граду Јерусалиму док се не обучете у силу с висине.“ (Лк. 24,49)

На растанку са Ученицима, пошто им је опрао ноге, за трпезом им рече:

„А Утешитељ Дух Свети, кога ће Отац послати у име моје, Он ће вас научити свему и подсетиће вас на све што вам рекох.“ (Јн. 14,26)

Црквени песник у Празничној служби пева:

„Светлост је Отац, Светлост је Реч, Светлост је и Свети Дух, Који у огњеним језицима послан би Апостолима. Он сав свет просвећује да поштује Свету Тројицу.“ (други егзапостилар)

„Силаском Светога Духа, ушло је у душе Апостола свето усхићење побожности, и они – испуњени љубављу према Богу – осетили су потребу да хвале Бога. С побожношћу, добили су и неизмерну снагу, и способност, да проповедају Христа народима, јер им је – силаском Светог Духа – постало јасно, и знано, све што је Христос говорио.“ (јеромонах Хризостом Столић Хиландарац, Православи светачник, том други, Београд 1989, стр. 688)

„Празник Педесетнице траје 7 дана, и тад је разрешен пост у среду и петак – због величине празника.“ (исто, стр. 689)

Свети Атанасије Велики учи да је Црква основана на вери у Свету Тројицу и да ко отпадне од те вере, не може се назвати Хришћанин. Учење Цркве о Светој Тројици изражено је врло прецизно и тачно у тзв. Атанасијевом символу, који почиње овако:

„Верујем у једнога Бога у трима Лицима: Оца, и Сина, и Светога Духа, раздељивог у смислу личних својстава, а нераздељивог по суштини. Једна и иста је васцела Тројица и васцела Јединица; Јединица по суштини и природи, а Тројица по личним својствима и називима Оца, и Сина, и Светог Духа.“

Понедељак иза Педесетнице, други дан Празника, посвећен је главном учеснику у догађају – Светом, Животворном и Свесилном Духу, односно божанској личности Светог Духа.  

„Пошто је по природи Бог, Дух Свети је свезнајући, свемоћан, свудаприсутан. Имајући сва божанска својства, Он има и сва божанска дејства: препорођава крштењем, управља Црквом Христовом, отпушта грехе, усиновљава људе Богу, чини људе Христовима, освећује, оправдава и врши све благодатне функције, јер је извор истине и светлости, раздаје духовне дарове, сарађује у свим добрим делима, чини чудеса, чини људе храмом Божјим, храмом својим, јер је сам Бог, чини Свето Писмо богонадахнутим говорећи преко Пророкâ и Апостолâ. Царство Божије је царство благодати Духа; оно је правда и мир и радост у Духу Светом (Рим. 14,17), зато се и остварује Духом Светим. Приписујући Светоме Духу сва ова божанска својства и дејства, Нови Завет јасно и непобитно показује да је Дух Свети Бог, у свему раван Богу Оцу и Богу Сину.“ (Преподобни Јустин Ћелијски, Догматика Православне цркве, том први, Београд 2003, стр. 165-166)

У синаксару Празника стоји да Дух Свети има све што и Отац и Син имају, осим нерођености и рођености јер Он исходи само од Оца.

НЕДЕЉА ПЕДЕСЕТНИЦЕ

У Недељу Свете Педесетнице, осму по Пасхи, 4. јуна 2023. године, у нашем храму је Света Литургија служена саборно. Началствовао је протојереј Слађан Тубић, саслуживали умировљени парох панчевачки протојереј-ставрофор Стеван Урошев и пароси при нашем храму – протонамесник Душан Грујић, протонамесник Милош Пешић и јереј Рајко Вулин. Појао је наш хор, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина. Апостол је читао студент Филип Глигоријевић.

Овога дана је, иначе, спомен Другог васељенског сабора у Цариграду 381. године, на коме су Свети Оци утврдили православно учење о Духу Светоме, осудили духоборство Македонија, негдашњег Патријарха цариградског, који погрешно учаше да је Дух Свети твар Божија, а не Ипостас божанска, равна Ипостаси Оца и Сина, те допунили Никејски Символ вере учењем о Духу Светом, онако како и данас исповедамо.

Након Литургије је служено Вечерње, јединствено у години, на којем су свештеници читали преклоњених колена три посебне молитве.

ДУХОВСКИ ПОНЕДЕЉАК

И на Духовски понедељак, 5. јуна 2023. године, Света Литургија је у нашем храму служена саборно. Началствовао је протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, саслуживали протонамесник Душан Грујић, протонамесник Милош Пешић и јереј Рајко Вулин, а појали су протојереј Слађан Тубић и чтец Душан Панајотовић, који је читао Апостол.

По обичају, након Свете Литургије, Литија је ношена до Крста у градском парку на тргу Краља Петра Првог. Ту је и преломљен колач, који је и ове године припремила породица Бабин.

У порти нашег храма је сестра у Христу госпођа Зорица Бабин делила колач и жито, а било је припремљено и послужење.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.