Икона Силаска Светог Духа у просторијама наше Црквене општине

У дан (недељу) Педесетнице, у који Господ наш Исус Христос, пошто се узнесе на Небеса и седе с десне стране Богу и Оцу, посла Светога Духа на Свете Своје Ученике и Апостоле, Који и седе над сваким од њих, напунише се сви неисцрпне благодати Његове, прозборише другим језицима и запророковаше, како се вели у првој од молитава, које свештеник чита народу на Вечерњем (Недеља Свете Педесетнице, Управа Епархије бачке, Ујвидек 1942, стр. 363)

Дакле, у Недељу Свете Педесетнице, која је у педесети дан по Пасхи  (Ускрсу), Црква прославља Силазак Светог Духа на Апостоле, који Свети Апостол и Јеванђелиста Лука описује у Делима Светих Апостола:

„И кад се наврши педесет дана, бијаху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога вјетра, и напуни сав дом гдје они сјеђаху; и показаше им се раздијељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују.“ (ДАп. 2,1-4)

Црквени песник из 8. века Преп. Јован Дамаскин је међу тропарима канона Празника испевао и овај:

„Рекоше чиста и часна уста [Христова]: Неће бити растанка с вама, пријатељима, јер ћу Ја, седећи с Оцем на превисоком престолу Његову, излити облину благодат од Духа да сине онима који жуде да засветле.“ (Недеља Свете Педесетнице, Управа Епархије бачке, Ујвидек 1942, стр. 190)

Ради се о следећим обећањима, која је Господ Исус Христос дао Својим пријатељима – Апостолима:

„Ако ме љубите, заповијести моје држите, и ја ћу умолити Оца и даће вам другог Утјешитеља да пребива с вама вавијек, Духа Истине, кога свијет не може примити јер га не види, нити га познаје: а ви га познајете, јер са вама пребива, и у вама ће бити. Нећу вас оставити сиротне: доћи ћу к вама.“ (Јн. 14,15-18)

„А када дође Утјешитељ, кога ћу вам ја послати од Оца, Дух Истине, који од Оца исходи, Он ће свједочити за мене.“ (Јн. 15,26)

и

„А када дође Он, Дух Истине, увешће вас у сву истину; јер неће говорити од себе, него ће говорити оно што чује, и јавиће вам оно што долази.“ (Јн. 16,13)

О Светом Духу, као једном од три Лица (Ипостаси) Пресвете Тројице у синаксару Празника стоји: „Дух Свети има све што и Отац и Син имају, осим нерођености и рођености јер Он исходи само од Оца.“

Због јереси духоборства на Другом васељенском сабору у Цариграду 381. године утврђено је Православно учење и допуњен је Символ вере тачком о Светом Духу:

[Верујем] “И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.“

У Недељу Педесетнице, 12. јуна 2022. године, у нашем храму је Света Литургија служена саборно. Началствовао је протојереј Слађан Тубић. Уз наш хор, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина, појали су и Стојан Оморац и Радивоје Панић.

Након Литургије је служено Вечерње на којем су свештеници читали молитве у три наврата преклонивши колена. Из молитава нису изостављени ни они који пре нас уснуше.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.