Икона Светог Оца Николаја Чудотворца на иконостасу нашег храма,
рад Константина Данила (+1873)

Месеца децембра у 6/19. дан, Црква празнује спомен Светог Оца нашег Николаја Чудотворца, Архиепископа Мире ликијске (+343). Свети Никола(ј) се родио 270. године у граду Патара, разрушеног у XIII веку, код данашњег града Гелемиш, у тадашњој римској провинцији Ликија (данас: југозападна област у Турској) у Малој Азији. У том граду је столовао као епископ његов истоимени стриц, који га је рукоположио за свештеника. Свој подвиг ће Николај наставити у ранохришћанском средишту те области – граду Мира (данас: Демре), где ће и бити изабран за архиепископа. Био је чудотворац и за овоземаљског живота, али и по престављењу у Господу до данас. Након пада и опустошења града Мире 1087. године, Свечеве мошти су пренесене у град Бари у Апулији, покрајини јужне Италије, где и данас почивају. Тада је та област била насељена претежно Грцима и у неким апулијским манастирима се сачувала Православна вера и богослужење, и они су дуго били потчињени Патријарху цариградском. Преподобни Никодим Светогорац (Агиорит) вели да је Свето миро из моштију Светитеља Николаја престало истицати онда “када је западна латинска Црква одступила од Православне вере и догмата Светих Отаца”. У римокатоличкој базилици, у којој су Светитељеве мошти, Православни су добили право да служе по „византијско-руском“ обреду од 1969. године.

Чудеса, пројављених преко његових Светих моштију, икона, као и његових јављања, нема броја.

У нашој помесној Цркви, у којој је посебност Крсна слава, међу свечарима су претежно породице које за свог патрона имају управо Светог Николу.

ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ

Уочи Никољдана, Празнично бденије је у нашем храму служио протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, саслуживали су ђакон Ненад Бартоле и новорукоположени ђакон Никола Аврамовић, а појали Стојан Оморац, Обрен Тутњевић и Радивоје Панић.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА

У 26. недељу по Духовима, о Никољдану, 19. децембра 2021. године, Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, саслуживао ђакон Ненад Бартоле, а појао је наш хор, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина. Апостол је читао појац Обрен Тутњевић.

Прота је беседио о прочитаној Еванђелској причи о безумном богаташу (Лк. 12,16-21), коме је Бог рекао: „Безумниче, ове ноћи тражиће душу твоју од тебе…“ Ко ће то тражити богаташеву душу? Ђаво, јер је гомилао само материјално благо и само се у њ уздао. Зато и јесте безуман. Насупрот таквом богаташу, Прота је указао управо на пример Светог Божјег угодника Николаја, на којег треба да се угледамо јер се он богатио Богом. Како? Врлинама и чинећи добра дела. Чак је своја материјална добра раздао. А онима који се богате врлинама, Бог ће и материјална дометнути, како је Прота рекао, да се користе њима на прави начин – чинећи ближњима дела милосрђа.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.