У Недељу Светих Отаца пред Рођење Христово врши се спомен старозаветних Светих Отаца Христових по телу, од првосазданих Адама и Еве, преко Праведних Авеља, Сита, Еноса, Каинана, Малелеила, Јареда, Еноха, Матусала, Ламеха, Ноја, па Праведних патријараха Авраама, Исаака и Јакова и његових синова, затим Цара Давида, Соломона, Ровоама, до Јосифа Обручника, рођака Пресвете Богородице, коме је Она поверена на чување. Међу Праведнима се спомињу цар и свештеник Мелхиседек и Многострадални Јов, а међу Пророцима Мојсије, Ор и Арон, Самуило, Натан и Данило, а посебно и три младића у вавилонској пећи Ананија, Азарија и Мисаил.

У ову Недељу се на Светој Литургији чита родослов Господа Исуса Христа из првог зачала (Мт. 1,1-25).

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈКА ЛИТУРГИЈА

У Недељу Светих Отац, 20. децембра 2021. године (2. јануара 2022. године по грађанском календару), о Претпразништву Христовог рођења и спомену Светог Свештеномученика Игнатија Богоносца, Светог Данила Другог, Архиепископа српског и Светог Јована Кронштадског, у нашем храму је служена Света Архијерејска Литургија. Његовом Преосвештенству Епископу банатском Г. Никанору саслуживали су Архијерејски намесник панчевачки протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, Архијерејски намесник борчански протојереј Милан Јовановић, панчевачки пароси протонамесници Слађан Тубић и Владимир Петковић и јереј Душан Грујић, протођакон Игор Станковић из Вршца и ђакон Ненад Бартоле. Појао је јереј Рајко Вулин са студентима ПБФ-а, а Апостол је читао појац Обрен Тутњевић. Беседио је јереј Душан Грујић, а на крају је Владика одржао Архијерејско слово.

РУКОПОЛОЖЕЊЕ

У току Свете Архијерејске Литургије ђакон Ненад Бартоле је рукоположен у свештенички чин, пошто је претходно пред верницима прочитао Свештеничку заклетву и у знак потврђивања њених речи целивао Свето Јеванђеље и Крст.

Новорукоположени јереј Ненад Бартоле из Панчева је рођен 1994. године. Апсолвент је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. У чин ђакона је био рукоположен 26. септембра 2021. године у храму Преображења Господњег. До постављења на неку од упражњених парохија у Епархији банатској на пракси је у нашем храму.

Новорукоположени свештеник Ненад Бартоле је поделио присутним верницима нафору.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.