Икона у нашем храму

“Данашња Света Недеља установљена је као празник Православља, знате ли због чега? Због тога што је на данашњи дан 843. године, у деветом веку, за време благочестиве и Свете царице Теодоре и њеног сина Михаила, а по одлуци Светих Отаца Васељенског Сабора, прослављена победа над јеретицима иконоборцима. Стодвадесет година цареви иконоборни и безбожни гонили су Иконе, уништавали, спаљивали, газили. Црква се борила преко својих епископа, свештеника и народа. Гинули су, тамновали, али Црква се није одрекла Светих Иконâ.” (одломак из беседе Аве Јустина Ћелијског изговорене 1965. године)

Богослужбена књига – Посни триод, са молитвословљима, песмама и поретком богослужења за припремне седмице пред Велики пост, за читаву Четрдесетницу и коначно Страсну седмицу.


СВЕТА ЛИТУРГИЈА

У Недељу прву Поста односно Чисту, 24. марта 2024. године, Литургију Светог Василија Великог  у нашем храму је служио протојереј Слађан Тубић уз саслужење умировљеног пароха протојереја-ставрофора Стевана Урошева и уз учешће нашег хор, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина. Причешћивало се из два путира. Велики број верника, припремљених постом, молитвом и исповешћу, приступио је Светој Чаши.

ПОМЕН

Одмах након Свете Литургије протојереј Слађан Тубић и јереј Рајко Вулин су  одслужили помен за пострадале од НАТО бомбардовања, које је почело пре 25 година на овај дан.

ЧИН ПРАВОСЛАВЉА

После помена одслужен је Молебан за обраћање оних који су заблудели и отпали од Православне Цркве. У завршној молитви Молебана, моли се Пресвета Тројица, да “обрати подриваче и хулитеље Православе вере и Христове Цркве, који су се од ње окренули”, али и да упокоји Патријархе, Митрополите, Архиепископе, Епископе, побожне владаре, оне “који су пострадали и пали у различитим биткама за одбрану Православне вере и своје отаџбине” и оне који су уснули у побожности и нади на Васкрсење, а да утврди “у правој вери све до краја” Најсветијег Патријарха српског Г. Порфирија, Преосвећеног Епископа банатског Г. Никанора, посвећени клир и све “који живе у послушности Цркви Христовој”.

протонамесник Душан Грујић, проф. Жељко Стражмештеров и студент Филип Глигоријевић за певницом

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.