“Боже, својим ушима слушасмо, оци нам наши приповедаше дело које си учинио у њихово време, у старо време.” (Пс. 43,1)

smart

„У дане претпразништва Рођења Христовог, у недељу која падне између 11/24. и 17/30. децембра, тј. која је две недеље пред Рођење Христово, празнује се спомен свих праотаца старозаветних: патријараха, пророка и праведника који су живели пре Закона (датог на Синају) и под Законом, односно – свих светих праотаца – од родоначелника Авраама до Праведног Јосифа, обручника Пресвете Богородице, затим – свих светих пророка, од Мојсија и Самуила до Захарије и Јована Крститеља, који су предсказивали долазак Христа Спаситеља, па – свих старозаветних праведника, који су се оправдали својим богоугодним врлинама и великом вером у Месију, Христа Спаситеља, и – особито – спомен Благочестивих младића – Ананије, Азарије и Мисаила, и са њима Пророка Данила, који су у огњеној пећи вавилонској – усред распаљеног пламена – неказано изображавали тајну Свете Тројице, и тајну оваплоћења Христовог од Свете Деве, који огањ божанства не опали.“ (Православни светачник, том први, Београд 1988, стр. 199)

Поименице се спомињу у канону црквеног песника Јосифа Химнографа: Адам и синови му Авељ (1. песма) и Сит, његов син Енос и Јаредов син Енох (3. песма), Ноје (4. песма), син му Сим и Тарин син Авраам (5. песма), синови му Исаак и његов син Јаков, назван Израиљ и његов Јосиф Прекрасни (6. песма), три младића у вавилонској пећи Ананија, Азарија и Мисаил, Велики пророк Данило, Праведни Јов Многострадални, Пророк Мојсеј Боговидац, Првосвештеници Арон и Ор син Халелов, Праведни Исус син Навинов, Левије, Судије израиљске Гедон и Сампсон (7. песма), Свештеник Бога Вишњег Мелхиседек, Судија израиљски Варак, Пророк Натан, Првосвештеник Елеазар, Јосија, Цар Давид, Судија израиљски Јефтај, Пророк Самуило, Мали пророци Јосија, Михеј, Софонија, Авакум, Захарија, Јона, Агеј, Амос, Авдија, Малахија и Наум, Велики пророци Исаија, Јеремија и Језекиљ, Пророци Илија и Јелисеј (8. песма), Самуилова мати Ана, Праведна Јудита, Судија израиљска Девора, Пророчица Олда, Хаверова жена Јаиља, Праведна Јестира, Авраамова жена Сарра, Мојсијева сестра Маријам, Јаковљева друга жена Рахиља, Исаакова жена Ревека и Давидова баба Рута (9. песма).

Ева се спомиње у неколико тропара и стихира службе.

Ова недеља се у народном календару зове – Материце. На овај народни празник се „откупљују“ везане мајке. Некада су се од деце откупљивале „посластицама, лешницима, орасима и тада ретким јужним воћем: поморанџама, урмама, смоквама. Данас се поклони углавном купују, најчешће играчке, књиге, али се ни слаткиши не изостављају.“ (Зорка Симић, Православље, Београд 1989, стр. 43)

Свету Литургију у нашем храму је служио јереј Рајко Вулин и у својој беседи толковао јеванђељску причу о великој вечери (Лк. 14,16-24), која се увек чита у ову недељу. Појали су јереји Душан Грујић и Милош Пешић, појац Стојан Оморац и студент Богословског факултета Обрен Тутњевић, који је и Апостол читао.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.