Богослужбена књига Посни триод

Почев од Недеље о митару и фарисеју у богослужења се уводи Посни триод. У питању је богослужбена књига са молитвословљима, песмама и поретком богослужења за припремне седмице пред Велики пост, почев од ове, те за читаву Четрдесетницу и коначно Страсну седмицу.  

У ову Недељу се на Светој Литургији чита Јеванђељска прича о царинику (митару) и фарисеју:

„Рече Господ причу ову: Два човека одоше у храм да се помоле, један фарисеј а други цариник. Фарисеј стаде и мољаше се у себи овако: Боже, хвала ти што нисам као други људи, разбојници, неправедници, прељубочинци, или као и овај цариник; постим два пута у недељи, дајем десетак од свега што стичем. А цариник је стајао издалека и није хтео ни очи да подигне према небу, него је ударао своја прса говорећи: Боже, буди милостив мени грешноме. Кажем вам: овај се вратио кући оправдан, а не онај; јер ће бити понижен свако ко уздиже самога себе, а узвишен ће бити ко самога себе унизује.“ (Лк. 18,10-14 у преводу др Емилијана Чарнића)

„Својим причама Христос нас све води ка поправку живота, и цариника је истакао због понизности, а фарисеја је показао униженим због гордости.“ (Посни триод – српски превод, Епархија темишварска, Темишвар 2017, стр. 17)

Подсећања ради, гордост је први од седам смртних греха. Врлина насупрот том греху је смерност, понизност односно смирење, као вид покајања и једна од Божанских особина јер је само Бог смирен, а човек је задобија као дар Божији – искањем у молитвама и Божијом милошћу.

Зато Свети Андреј Критски у једном тропару четврте песме Великог канона вели:

„Сад сам човек високопарних речи, а суров срцем, немаран и сујетан; Правосудни, немој ме осудити са фарисејем, него ми дај смирење цариника, једини Милосрдни, и придружи ме к њему.“ (Велики канон Светог Андреја Критског, Београд – Грачаница 2007, стр. 51)

У Недељу о митару и фарисеју, 31. јануара/13. фебруара 2022. године, Свету Литургију у нашем храму је служио јереј Рајко Вулин. Појали су чтец Душан Панајотовић, појци Стојан Оморац и Радивоје Панић, који је читао  Апостол, и наш хор, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина. Спомен преко осамсто умрлих чланова нашег хора савршен је на Литургији помињањем њихових имена из Читуље хора у јектенији за упокојене.

Иза ове Недеље је трапава седмица у којој је разрешен пост у среду и петак ради изобличавања недостојног поста фарисејског. Фарисеј јесте постио два пута у седмици, али само телесно. Треба, дакле, држати и духовни пост, али и телесни не изостављати.

СЛАВА СРПСКОГ ПЕВАЧКОГ ДРУШТВА „ВЕНАЦ“

Након Свете Литургије у просторијама хора јереј Милош Пешић је благосиљао Славско кољиво и пререзао и преломио са госпођом Миленом Михајловић Славски колач у славу Божију и част Света Три Јерарха – Славе Српског певачког друштва „Венац“ (осн. 1886), које је као и наш хор певало у нашем храму док је постојало. Припремљена је и трпеза љубави за братство нашег храма, чланове нашег хора и госте.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.