Од ове Недеље, у којој се на Литургији чита Јеванђељска прича о Царинику (Митару) и Фарисеју, уводи се у употребу посебна богослужбена књига Триод (гр. Триодион), звана и Трипеснец.

Богослужбена књига
“Посни триод”

„Посни триод садржи молитвословља, и песме, за дане којима се Црква припрема за предстојећи пост (припремне седмице), те поредак богослужења за седмице Великог поста, и за саму Страсну седмицу.“ (јеромонах Хризостом Хиландарац, Православни светачник, том други, Београд 1989, стр. 653)

Из сâме Јеванђељске приче о Царинику и Фарисеју (Лк. 18,10-14), јасно се види да је Фарисеј самохвалисав и горд, а гордост је главни смртни грех.

„Култура, у којој живимо, усађује у нас осећање гордости, самохвале и величања и властите праведности.“ (Александар Шмеман, Велики пост, Врњци-Требиње 2007, стр. 17)

Тема која се сâма собом намеће за созерцање није грех гордости, већ оно што му супроти, а то је један важан вид покајања – смирење. Пошто је само Бог смирен, онда је смирење Божанска особина, па да би је и човек задобио као дар Божији, потребно је да узноси личне (кућне) и заједничке (саборне) молитве у цркви за смирење.

Где је проблем? „На понизност – личну или заједничку, етничку или националну, гледа се као на слабост, као на нешто од чега се не постаје прави човек. Чак и наше црквене заједнице. Зар и оне нису прожете истим духом фарисејâ? Зар не желимо и ми да сваки наш прилог, свако добро дело, све што чинимо за Цркву – буде признато, похваљено и објављено?“ (исто)

Творци Посног триода нам дају тумачења и поуке у виду химни (тропара) да одбацимо Фарисејеве страсти (гордост и надменост), и корак даље, да стекнемо смирење и покајање, јер је због гордости Деница са Неба пао (и ђаво постао), а и Адам из Раја отеран:

„По животном тркалишту трчали су и Цариник и Фарисеј. Један је високоумљем оптерећен срамно потонуо, а други се својом понизношћу спасао.“ (Посни триод – српски превод, Епархија темишварска, Темишвар 2017, стр. 20)

Душо моја спознај разлику Цариника и Фарисеја, и презри глас оног гордога, а угледај се на покајну молитву другога, па узвикни: Боже, очисти ме грешног и помилуј ме!“ (исто, стр. 14)

У ову Недељу, Свету Литургију у нашем храму је служио протојереј-ставрофор Радослав Радмановић. Појали су протонамесник Слађан Тубић, јереј Рајко Вулин, чтец Владимир Козић, појац Стојан Оморац  и наш хор, којим су дириговале госпођа мр Вера Царина и Милица Голић. Апостол је читао чтец Душан Панајотовић.

Иза ове Недеље је трапава седмица у којој је разрешен пост у среду и петак ради изобличавања недостојног поста фарисејског. Фарисеј, наиме, јесте постио телесно два пута у седмици, чиме се хвалио, међутим није држао и духовни пост.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.