Извор: pinterest.com

Након Недеље о митару и фарисеју следи Недеља о блудном сину, као друга припремна недеља пред Велики пост. У ову Недељу се на Светој Литургији чита Јеванђељска парабола о блудном сину и милостивом оцу, коју је забележио само Божанствени Лука (Лк. 15,11-32). Ко није био овога дана на Светој Литургији и чуо је, требало би да прочита ову Јеванђељску причу код куће.

„Отац га је примио покајаног, не грдећи га, него је раширио руке и загрлио га, показујући божанску и очинску нарав. Дао му је одећу, то јест Свето крштење и прстен као печат Свесветог Духа. Уз то још и обућу да га не би змије и шкорпије уједале за ноге, него да би могао тиме да им сатре главе. Затим је Отац из превелике радости заклао ухрањено теле, што симболише жртвовање Сина свога Јединороднога и причестио га је телом и крвљу Синовом.“ (одломак из Синаксара)

Богослужбена књига Посни триод доноси овакву стихиру на Господи воззвах:

„Спознајмо, братијо, силу ове тајне: како је од греха ка очевом дому похитао блудни син, а милостиви га отац сусрео, загрлио и пређашњу славу му опет подарио, свето и узвишено весеље начинио, и теле угојено заклао. Тако да и ми достојан суживот са човекољубивим Оцем стекнемо, Који је жртву принео, и са славним принетим Спаситељем душа наших.“ (Посни триод – српски превод, Епархија темишварска, Темишвар 2017, стр. 32)

Црквени песник је славник сачинио као својеврсну молитву за сваког од нас, из перспективе блудног сина:

„О, коликих се добара лиших бедни ја! О, од каквог сам царства отпао страсни ја! Расуо сам богатство које сам примио, а заповести погазио. Тешко мени страсна душо! Бићеш на огањ вечни осуђена. Зато пре краја завапи Христу Богу: Прими ме, Боже, као блудног сина и помилуј ме!“ (исто, стр. 32)

Преподобни Јустин Ћелијски у својој беседи у Недељу блудног сина 1965. године вели: „Неће Господ на силу да те васкрсава из твојих смрти, да те отима од греха. Ти треба прво да кажеш Њему: Господе, овај грех је мучан за мене. Нећу га, има моћи нада мном, ослободи ме! Тада се увек дешава чудо, увек. Никада Господ не остави неуслишену молитву ни највећег грешника. Сетите се Свете Марије Египћанке.“

Поука нам је, по Ави Јустину из поменуте беседе, да када човек падне и у најдубље грехе, да ни онда не сме да буде очајан. Ту нас подсећа на светао пример разбојника на крсту, коме је за тренутно покајање отворен Рај.

У Недељу о блудно сину, 7/20. фебруара 2022. године, Свету Литургију у нашем храму је служио протојереј-ставрофор Стеван Урошев, умировљени парох панчевачки. Појали су појци Стојан Оморац и Обрен Тутњевић, и наш хор, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров.

„Исусе Боже, прими сада и мене покајника као блудног сина, јер сам сав свој живот у лењости провео и Тебе гневио.“ (исто, стр. 35)

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.