Фреска у манастиру Милешева

Трећа недеља по Ускрсу (Васкрсу, Пасхи) је Недеља Светих жена Мироносица. ″Дан овај посвећен је Женама-мироносицама, Јосифу из Ариматеје, и Никодиму, – сведоцима Христова погреба и Васкрсења. Мироносице су првога дана седмице, рано ујутро, дошле на гроб Христов, у жељи да помажу тело Господње, што нису успеле учинити приликом погреба, јер је требало журити због сабата (пасхе). Кад су, с мирисима, дошле на гроб, чуле су од Анђела вест о Васкрсењу Христовом, а затим су и сâме виделе Васкрслог Господа, – што су и јавиле Апостолима. Иначе, Мироносице су жене које су оставиле своје куће, и ишле за Христом, слушајући Његову науку и служећи Њему, Апостолима и сиротама.″ (јеромонах Хризостом Хиландарац, Православни Светачник, том други, Београд 1989, стр. 681)

У ову Недељу се на Светој Литургији чита из Светог Јеванђеља по Марку следеће зачало:

У време оно дође Јосиф из Ариматеје, угледни саветник који и сам чекаше царство Божије, усуди се те уђе Пилату и затражи Исусово тело. А Пилат се зачуди да је већ умро, и позвавши капетана запита га да ли је одавно умро; а кад дозна од капетана, поклони мртво тело Јосифу. Он купи платно, скину Га, уви у платно и положи Га у гроб који је био усечен у стени, те навали камен на врата од гроба. А Марија Магдалина и Марија Јосијина посматраху где је положен. И пошто прође субота, Марија Магдалина, Марија мајка Јаковљева и Салома купише мирисе да дођу и да га помажу. И врло рано у први дан недеље дођоше на гроб, када је сунце изишло. И говораху међу собом: Ко ће нам одвалити камен са врата гроба? Погледавши пак видеше да је камен одваљен; беше, наиме, врло велик. А кад уђоше у гроб, видеше младића обучена у дугу белу хаљину како седи с десне стране и запрепастише се. Но он им рече: Не плашите се. Тражите распетога Исуса Назарећанина; васкрсао је, нема Га овде; ево место где Га положише. Него идите, кажите његовим ученицима и Петру да Он иде пред вама у Галилеју; онде ћете Га видети, као што вам рече. И изишавши побегоше од гроба. Јер их трепет и страх обузео; и никоме ништа не рекоше; јер се бојаху.“ (Мк. 15,43-16,8 у преводу др Емилијана Чарнића)

Треба знати да је Свети Јосиф Обручник, сродник и чувар девојаштва Пресвете Богородице, имао четири сина: Јакова званог Мали, Јосију, Симона и Јуду, а и три кћери: Јестиру, Тамару и Саломију (Зеведејеву).

Мироносицâ је било више, али се из Јеванђељâ и Светог Предања знају само неке по имену. Када Јеванђелист помиње Марију Јосијину односно Марију мајку Јаковљеву заправо помиње Пресвету Богородицу Увекдеву Марију, која је будући обручена за Јосифа названа мајком Јакова и Јосије.

Марија Магдалина је била из Магдале (Сирија), града на западној обали Генисаретског језера, недалеко од Капернаума и Тиверијаде. Господ истера из ње седам ђавола, и оздрави јој не само тело, него и душу, а ум јој просвети светлошћу познања Истине.

Салом(иј)а [жена] Зеведеја је била кћер Светог Јосифа Обручника и мати Светих Апостола Јована Богослова и Јакова.

Јована је била жена Хузина, градитеља и надзорника двора цара Ирода.

Марија и Марта су биле сестре Светог Лазара Четвородневног.

Марија Клеопина је била полусестра Деве Марије. Клеопа није имао порода, па му је по Закону рођени брат Јоаким, отац Деве Марије, подигао са његовом удовом ову кћер Марију.

Помиње се још и Сузана.

У Светачнику за Светог Јосифа из Ариматеје пише: “Богат човек. Члан синедриона јеврејског, и потајни следбеник Христов. С Никодимом, скинуо тело Христово с крста, и положио Га у своју гробницу. Због тога су га Јевреји оковали и бацили у тамницу. Но, Васкрсли Господ јавио му се, и уверио га у Своје Васкрсење. Кад га Јевреји – после извесног времена – пустише из затвора, и протераше из отаџбине, Јосиф пође по свету да проповеда Јеванђеље Христово, и ту Благовест донесе и у Енглеску, у којој се и упокојио у Господу.” (исто, стр. 593-594)

Константин Данил је на нашем иконостасу осликао композицију Скидање с Крста, на којој су изображени Господ, Јосиф Ариматејац, Никодим и Мироносице, а налази се испод Распећа. Разговор Христа са Никодимом је представљен на икони у соклу између Царских и јужних двери.

У Недељу Мироносица (покретни Празник, чије се празновање наставља целе седмице), 25. априла / 8. маја 2022. године, када Црква иначе празнује спомен Светог Апостола и Јеванђелисте Марка, Свету Литургију у нашем храму је служио протонамесник Душан Грујић. Појали су протојереј Слађан Тубић, појци Стојан Оморац и Радивоје Панић, који је читао Апостол, и наш хор, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.