Сасуд са покровцем и Крстом на проскинитарију у нашем храму

Недеља трећа Часног поста се назива Крстопоклона јер Свети Оци поставише Крсно дрво усред Свете Четрдесетнице ради поклоњења да нас, како пише у Празничном синаксару, подсети на Адамово лакомство. Господ наш Исус Христос, Спаситељ света, на дрвету Крста је раширио руке, дакле, да разреши од греха руке неуздржане у Рају. Удаљеног од дрвета Живота и запалог у ад, Крсно дрво Адама поново уводи у Рај. Богочовек Христос је спасао Адама и оне од Адама (човечанство) оборивши Крстом војске демона.

„На пола Поста часно Дрво призива све на поклоњење, да сви страдањима својим следе Христово страдање. Дођите сви верни, да се поклонимо Дрвету страшне Тајне.“ (егзапостилар на Јутрењу у среду четврте седмица Поста)

Крст је до Христа био само једно оруђе срамне смртне казне, али је Христовим страдањем на њему и Васкрсењем постало оруђе живота и зато му се клањамо и задобијамо благослов од Милостивог Бога.  

Богослужбена књига Посни триод доноси песму, која нас подсећа на један од многих праобраза Крста кроз Старозаветну историју човечанства:

„Изображавајући знамење Крста, руке простре унакрст у давнини Јаков славни и тако унуке благосиља и знаменује спасоносни благослов, који на све нас долази.“

На Крсту часном се излила Света Крв Христова, а Тело Христово било клиновима приковано. „Када се њему клањамо, са бесмртношћу се сједињујемо.“ (црквени песник VIII-IX в. Преп. Теодор Студит)

Поменути црквени песник је на другом месту спевао како треба да приђемо Крсту. Каже, очишћени уздржањем (постом), искрено и са похвалом. Зашто је за нас тако важан Крст? Зато што је оружје против невидљивих противника.

„Крсту Христовом часном, данас видевши га [изнесена и] постављена [пред верне], поклонимо се, и искрено радујмо се, целивајући [га] с љубављу, а на њему распетог Господа молимо да нас све удостоји и да се Крсту часном (=Страдањима) поклонимо и да дочекамо Васкрсење неосуђени.“ (егзапостилар на Јутрењу Недеље треће Поста)

СВЕТА ЛИТУРГИЈА

У Недељу трећу Поста односно Крстопоклону, 6/19. марта 2023. године, када је иначе спомен Проналаска Часног и Животворног Крста и Часних клинова (326. године за време Патријарха јерусалимског Макарија), а које пронађе Света царица Јелена, Литургију Светог Василија Великог у нашем храму је служио протонамесник Душан Грујић уз саслужење протонамесника Милоша Пешића, а појали су чтец Душан Панајотовић, појац Стојан Оморац, који је и Апостол читао, и наш хор, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина. Велики број верника је приступио након исповести Светој Чаши. Причешћивало се из два путира.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.