Икона страдања Светог Великомученика Димитрија

У 26. дан октобра месеца, Света Црква празнује спомен на избављење Цариграда од дуготрајног и страховитог труса (земљотреса) 740. године у  време царовања Лава Исавријанина. У питању је мали Господњи празник. Будући да се у канону моле Свевишњи и Пресвета Богородица да нас избаве од земљотреса током целе године, поје се и у молебану, када је то потребно у време земљотреса.

У исти дан се празнује и спомен Светог Великомученика Димитрија Мироточца, Чудотворца тесалоникијског. Он је био у III веку, након свог оца, војвода у свом родном граду Тесалоники (Солун) у римској провинцији Македонија. Поставио га је римски император  Максимијан (240-310), родом из Сирмијума (Сремска Митровица). Будући христоборан, очекивао је од Димитрија да истреби Хришћане у Солуну. Свети Димитрије не само да није спровео то недело, него се старао да се што више распростре Хришћанство. Избоден је зато копљима за Христа у тамници 306. године. Овај Празник је у нас познат као Митровдан, од краће варијанте имена Димитрије – Мита(р).

Свету Литургију у нашем храму је на Митровдан, у среду, 8. новембра 2023. године, служио протојереј Слађан Тубић, а појали су јереј Рајко Вулин и чтец Душан Панајотовић, који је читао Апостол.

ДАН ГРАДА ПАНЧЕВА

У овај дан 1918. године наш град је ослобођен. Операцијом ослобођења Панчева у Првом светском рату је командовао Београђанин капетан Петар Арачић (1885+1958), потоњи генерал и почасни становник града. Ослободилац Панчева има данас своју улицу у центру, од старе Поште до Сунчаног сата.  

Након Свете Литургије, у порти пред спомен плочом на јужном зиду храма, коју је поставило Коло српских сестара 1928. године, обављен је помен „палим и умрлим добровољцима и четницима учесницима у ослободилачким устанцима и ратовима од Великог устанка до потпуног ослобођења и уједињења заслужним синовима града Панчева“.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.