Икона Светог Великомученика Димитрија на иконостасу нашег храма,
рад Константина Данила (+1873)

Месеца октобра у 26. дан, а то је 8. новембра по световном календару, Црква празнује спомен на избављење Цариграда од дуготрајног и страховитог труса (земљотреса) 740. године у  време царовања Лава Исавријанина и спомен Светог Великомученика Димитрија Мироточивог, Чудотворца тесалоникијског, избоденог копљима за Христа у тамници 306. године у свом родном граду Тесалоники (Солун), у коме је био војвода, зато што не само да није истребио Хришћане у њему, већ супротно старајући се да се што више распростре Хришћанство. Празник је у народу познат као Митровдан, од краће варијанте имена Димитрије – Мита(р).

Служба Трусу је незаобилазна јер се у њој, посебно у канону, моле Свевишњи и Пресвета Богородица да нас избаве од земљотреса током целе године. Комбинује се са службом Светог Димитрија. “Служи се и сваки пут, кад је потребан молебан, у време земљотреса.” (јеромонах Хризостом Хиландарац, Православни светачник, том први, Београд 1989, стр. 111)

Свету Литургију у нашем храму је на Митровдан, у уторак, 8. новембра 2022. године, служио протонамесник Душан Грујић, а појали су протојереј Слађан Тубић и појци Стојан Оморац и Радивоје Панић, који је читао Апостол.

ПОМЕН ОСЛОБОДИОЦИМА ПАНЧЕВА

Након Свете Литургије, као и сваке године, у порти пред спомен плочом, коју је поставило Коло српских сестара 1928. године на јужном зиду нашег храма, обављен је помен „палим и умрлим добровољцима и четницима учесницима у ослободилачким устанцима и ратовима од Великог устанка до потпуног ослобођења и уједињења заслужним синовима града Панчева“.

Митровдан је Дан града Панчева.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.