Икона Светог Великомученика Димитрија на иконостасу нашег храма,
рад Константина Данила (+1873)

У 26. дан месеца октобра, 8. новембра по световном календару, Црква празнује спомен Светог Великомученика Димитрија Мироточивог, Чудотворца тесалоникијског. Његов родни град Тесалоники (Грчка), у коме је био војвода, али и пострадао за Христа, у нас зову Солун, по турски, па Светог називамо Димитрије Солунски. Свети је био утамничен јер се старао да се што више распростре Хришћанство, уместо да истреби Хришћане у свом граду по царској наредби. Мученички је скончао избоден копљима у тамници 306. године по личној наредби римског цара Максимијана Херкула. Мошти Светог Димитрија почивају и чудотворе и данас у Солуну  у храму подигнутом у његову част. Од краће верзије имена Димитрије – Митар, Мита, потиче назив празника – Митровдан.

Истога дана је и спомен Светог Мученика Димитрија, ученика Светог Иринеја Сремског, који је скончао у реци Сави код Сирмијума односно данашње Сремске Митровице у време цара Диоклецијана око 304. године. Постоји мишљење да су он и горепоменути Свети Димитрије иста личност, али док се то не потврди и не унесе измена у диптих Светих, остаје се при овоме.

Иначе, у време царовања Лава Исавријанина, 740. године је у Цариграду био дуготрајан страховит земљотрес. Народ се молио Пресветој Богородици и Светом Димитрију да се Бог смилује на њихов град и њих, па је земљотрес (трус) престао. У спомен на то избављење од великог земљотреса установљен је у овај дан мали Господњи празник, тако да се служба Светом Димитрију комбинује са службом тог Празника. Канон, у коме се моле Свевишњи и Пресвета Богородица да нас избаве од земљотреса, сем у овај дан може и треба да се чита кад код је потребан молебан у време земљотреса или предвиђене опасности од земљотреса.

Свету Литургију у нашем храму је у понедељак, 8. новембра 2021. године, о спомену Великомученика,  служио јереј Рајко Вулин. Саслуживао му је ђакон Ненад Бартоле, уз учешће нашег хора, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина, а појали су и појци Стојан Оморац и Обрен Тутњевић, који је читао Апостол.

ПОМЕН ОСЛОБОДИОЦИМА ПАНЧЕВА

Након Свете Литургије, као и сваке године, обављен је у порти пред спомен-плочом из 1928. године на јужном зиду нашег храма помен „палим и умрлим добровољцима и четницима учесницима у ослободилачким устанцима и ратовима од Великог устанка до потпуног ослобођења и уједињења заслужним синовима града Панчева“.

МИТРОВДАНСКЕ ЗАДУШНИЦЕ

У суботу пред Митровдан, 6. новембра 2021. године, биле су задушнице. Оне су најпре установљене у Русији ради помена погинулим војницима у бици на Куликовском пољу 1380. године, али се касније уобичајило да се у ову суботу не моли само за пале православне војнике, већ за све умрле уопште узев. Наша помесна Црква примила је овај „обичај“ Руске цркве и прибројала ову суботу Задушницама.

Свету Литургију је служио протонамесник Слађан Тубић, саслуживао ђакон Ненад Бартоле, а појали су чтец Душан Панајотовић и појци Стојан Оморац и Обрен Тутњевић. Након Литургије протонамесник Слађан Тубић је са целим братством нашег храма одслужио заједнички помен.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.