У 14. дан месеца септембра, 27. по световном календару, Света Црква празнује Уздизање (Воздвижје) Часног и животворног Крста Господњег, на коме је распет Господ наш Исус Христос на Голготи, када је пронађен 326. године у време владавине Светог Равноапостолног цара Константина Првог Великог (+337) и ископан испод храма римској „богињи“ Венери.

У Светој Цркви се поје Крсту Твоме се клањамо Владико, и Свето Васкрсење Твоје величамо! од установљења овог Празника у овај дан 335. године.

На Празничној икони је приказано како Епископ јерусалимски Свети Макарије уздиже Часни Крст да га сав народ види. Ту је и лик Свете царице Јелене (+327), која је испунила синовљеву жељу да се нађе Часни Крст, те лик Свештеномученика Киријака (+363), потоњег Патријарха јерусалимског, Јеврејина који се пре крштења звао Јуда и једини знао где је Крст Господњи закопан, а на некима неретко и лик сâмог Светог цара Константина.

Ради успомене на крсна страдања Спаситељева Свети Оци су установили да се у овај дан пости, али не строго. У богослужбеној књизи Минеј за септембар пише на крају службе за трпезу утешење, али да се нико не дрзне да куша јаја, сира и рибе.

„Окусивши од Дрвета [познања добра и зла] први човек [Адам] се обуче у пропадљивост; одбацивањем Живота би осуђен на бешчашће; целом потомству предаде пропадљивост тела и склоност болестима; но, ми земни народни, нашавши избављење Дрветом крсним узвикнимо: Опевани Боже наш и Отаца, благословен јеси.“ (превод тропара 7. песме Празничног канона, чији је творац црквени песник VIII века Свети Козма, Епископ мајумски)

У нашем храму Свету Литургију о Крстовдану, у уторак, 14/27. септембра 2022. године Господње, служио је протојереј Слађан Тубић, а појали су јереј Рајко Вулин и појци Стојан Оморац и Радивоје Панић, који је читао Апостол.

Сâм Чин воздвижења часног Крста савршио је Високопречасни протојереј Слађан Тубић на Празничном бденију у понедељак увече, 26. септембра ове године.  Верници су у прилици да се поклоне и целивају Часни Крст у дане попразништва до Оданија Празника – у уторак, 4. октобра 2022. године.

Достојно је и праведно поклонити се Крсту Христовом“, каже Свети Димитрије Ростовски, руски Златоуст, у својој беседи на Воздвиженије, јер је – како пише архимандрит Јован Крестјанкин (+2006) – смрт умртвљена и живот је дат овим благословеним Дрветом. Рајским дрветом смо погубљени, а дрветом Крста оживљени; првим смо изгнани из Раја, другим се узносимо на Небо; првим смо били поражени од непријатеља, другим побеђујемо [видљиве и невидљиве] непријатеље.

У ован дан 407. године се упокојио у малоазијском месту Коману Свети и богоносни Отац наш Јован Златоуст, Архиепископ цариградски. Због празновања Крстовдана његов спомен је пренет за два месеца касније.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.