Света Црква празнује 20. јула по свом, а 2. августа по световном календару спомен Светог Пророка Илије.

Свети старозаветни Пророк Илија, син Саваха, Тесвићанин, Колесничар је велики пророк из племена Аронова из IX века пре Христа. Тесвићанин је јер је пореклом из древног града Тесвита (Тесве), источно од Јордана код Галадских гора у истоименој покрајини. Колесничар је јер је на огњеним колима (колесницама) узнет на небо.

У житију и црквеном песништву се овај велики угодник Божји, коме се стихије потчињаваху, назива још и боговидац, славни ревнитељ за Бога, изобличитељ безаконих царева, казнитељ лажних пророка и дивни чудотворац.

Међу многобројним чудима Светог Илије, која је чинио, је васкрсење умрлог сина удовице у древном граду Сарепти, на пола пута од Сидона до Тира, на обали Средоземног мора на југу данашњег Либана, у чијој је кући чудесно умножио брашно и уље. То дете је Свети Пророк Јона, чији ће тродневни боравак у утроби морске немани (кита) и избављење бити праслика Христовог тродневног боравка у гробу и Васкрсења, што ће и сâм Господ рећи онима који су искали знак од Њега. Нажалост, дигнувши у ваздух џамију у ирачком граду Мосулу у наше дане, недобронамерници су оскрнавили и разрушили и гроб Јонин у њој.

У Старом Завету у Трећој књизи о царевима (главе 17, 18. и 19) и Четвртој књизи о царевима (глава 2), изложени су животопис и бројна чуда Светог Пророка Илије.

На гори Преображења, која се зове Тавор, а између је Назарета и Тиверијадског (Галилејског) језера, Господ Исус Христос је разговарао, када се преобразио пред одабраном тројицом ученика – Петром, Јаковом и Јованом, као представницима са земље, са Светим Мојсијем Боговицем од „мртвих“, који символише Закон, и Светим Илијом с Небеса, који символише Пророке.

Много раније, још један старозаветни патријарх по имену Енох, који је угодио Богу, узнет је на небо и досад борави у телу, као и Свети Илија, како се вели у житију и у Јеванђељу, Они ће поново доћи на земљу пред други долазак Христов и обојица ће искусити љуту смрт у телу, јер кроз смрт морају сви да прођу, што је и Господ показао на Свом личном примеру.

Свету Литургију у нашем храму о Илиндану, у уторак 2. августа 2022. године, служио је протојереј Слађан Тубић. Појали су јереј Рајко Вулин и појци Стојан Оморац и Радивоје Панић.

Аутор чланка:

појац Стојан М. Оморац, инж. ел.