„У светлости, на огњеној кочији четворопрега ти си био, и путник у небо, и бранитељ вере Илијо, али те Бог није до краја жртвовао, јер ти си пламени огањ са небеса привукао, а облаке си исушио.“    (свјетилан)

У 20. дан месеца јула (2. августа), Црква празнује спомен Светог Пророка Илије Тесвићанина.

„Пореклом је из Тесве, па се зато зове и Тесвићанин. Иступао је против израиљског цара Ахава, који је допустио својој жени Језавељи да уведе Ваалов култ. На брду Кармилу Илија је водио распру са Вааловим свештеницима да би се одлучило чија је права вера у Бога. Показује се на догађаји Преображења Христовог на Тавору.“ (протођакон Радомир Ракић, Библијски речник, Београд 2002)

Древно место Тесве се налазило на левој обали реке Јордан у подножју горе Галад, у Переји, што је данас на територији државе Јордан. Ту је био и поток Хорат, из кога је Илија пио воду у време суше и крај кога су му гаврани доносили хлебове ујутру и месо предвече. Пошто је тај поток пресушио „јер не би кише на земљи“, по речи Господњој одлази чак у Сарепту надомак древног феничанског града Сидона, одакле је Језавеља, кћи тамошњег цара.

У Сарепти сидонској Илија ће се прехранити и остати до одређеног времена у дому удовице праведне Сарафтеје, чијег ће сина, потоњег Пророка Јону, молитвом васкрснути.  

Све се то дешава век након владавине цара Давида.

Планински венац Кармил је у Самарији, која је између Галилеје и Јудеје, а гора Тавор у Галилеји, све у данашњем Израелу.  

„Био је узнет на небо и одатле треба да дође пре Дана Господњег.“ (исто) „На огњеној кочији као на крилима ветра узнео се јеси Божији пророче, и на небеса си овога дана отишао, а са висине си двоструку благодат и плашт Јелисеју оставио.“ (1. сједалан)

У том смисли, да не би било забуне да ће Свети Илија и Метузалемов отац Енох, који поживе „једнако по вољи Божјој, [и] нестаде га, јер га узе Бог“ (Пост. 5,24), доћи пред Други долазак Христов да пророкују и чине чуда 42 месеца у време владавине Антихриста, јер се у Јеванђељу помиње да је Илија већ дошао и да се то односи на Јована Крститеља, Свети Лука јасно пише да је Јован Крститељ дошао „у духу и сили Илијиној“ (Лк. 1,17). Обојица треба да прођу кроз врата смрти, коју нису окусили у старо време.

Свету Литургију у нашем храму је служио протонамесник Слађан Тубић, уз саслужење ђакона Милана Лазића.

Старешина нашег храма је у својој празничној беседи позвао вернике да се прикључе акцији обнове храма.

У заглављу чланка је као илустрација икона Светог Пророка Илије из Ризнице нашег храма, рад непознатог иконописца.