Неовизантијска фреска „Успење Богородице“ са западног зида изнад хорске галерије нашег храма, рад академског сликара Живорада Настасијевића (+1966).

Августа месеца у петнаести дан Света Црква празнује Свечасно Успење Пресвете Владичице наше Богородице и Увекдеве Марије. Овај вишедневни Празник престављења и узнесења, узлажења, потпуног пресељења и душе и тела Небеске Царице са земље на Небо у Наднебеске обитељи народ назива Велика Госпојина.

 „Ако је пред Господом часна смрт преподобних Његових и ако се праведника опомињемо похвалама, утолико нам још више доликује да Светој над светима, кроз Коју је наступило свако освећење светима, односно Приснодјеви и Богомајци, помен вршимо уз највеће похвале. Тако, уосталом, данас и поступамо празнујући свето Успење или Пресељење Оне Која је незнатно заостајала за ангелима, а све ангеле и архангеле, и све надземаљске силе што су над њима неупоредиво превазишла по својој блискости Богу сваке твари и по чудима, од века записаним и у Њој извршеним.“ (Свети Григорије Палама, Господе, просвети таму моју, Београд 2005, стр. 298)

Црквени песник пева како Анђели запеваше и како се отворише Небеска врата да Христос прими девствено тело Своје Матере и, како каже, подигоше је Херувими са радошћу, а Серафими је славе у весељу.

ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ

У недељу, 27. августа 2023. године, уочи наше Храмовне славе, Празнично бденије је служио јереј Рајко Вулин, а појали су за десном певницом протојереј-ставрофор Стеван Урошев, протојереј Слађан Тубић и вероучитељ Александар Миљковић, а за левом певницом чланови Панчевачког српског црквеног певачког друштва.

СВЕТА ЛИТУРГИЈА

У понедељак, 28. августа 2023. године, о Слави нашег храма је Света Литургија  служена саборно. Началствовао је Архијерејски намесник панчевачки протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, а саслуживали су Архијерејски намесник борчански протојереј Милан Јовановић,  Старешина нашег храма протојереј Слађан Тубић, парох минхенски протојереј Илија Ромић, протонамесник Душан Грујић, војни свештеник јереј Горан Сандић и парох омољички јереј Срђан Шарић.

У Литургији је учествовало Панчевачко српско црквено певачко друштво, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина, а за певницом су били умировљени парох панчевачки протојереј-ставрофор Стеван Урошев, парох панчевачки јереј Жељко Младеновић, заставник Војске Србије чтец Хаџи Никола Мијовић, који је и Апостол читао, и студенти Павле Стојанов и Сава Глигић.

Празничну беседу је одржао старешина нашег храма.

У храму је био пуно верника, а већина се и причестила, пошто се окончао двонедељни Великогоспојински пост.

СЛАВСКИ КОЛАЧ

Након заамвоне молитве преломљен је славски колач. Овогодишњи кум је био господин Виктор Игњатов, а за наредну годину се пријавила госпођа Јадранка Димитријевска.  

Литургији и ломљењу колача су присуствовали председник наше Црквене општине господин Жељко Огризовић, председник нашег хора господин Срђан Миковић и представници Градске управе.

ЛИТИЈА

После Литургије ношена је литија, најпре у порти храма, а потом улицама Димитрија Туцовића, Браће Јовановић, Карађорђева, Војводе Радомира Путника и кроз Сокаче до Скупштине града. Сем свештенства, учешће су узели припадници Војске Србије, чланови КУД „Станко Пауновић“, чланови нашег хора, Дечјег хора и Подмлатка и верници.

ГРАДСКА СЛАВА

Испред зграде Скупштине града Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић преломио је славски колач са градоначелником господином Александром Стевановићем и овогодишњим домаћином Градске славе господином Миленком Чучковићем, чланом Градског већа.   

По повратку у храм, раздељена је нафора и иконице, а у порти је било припремљено послужење и дељени су Славски колач и жито. Дечји хор Друштва, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров, извео је неколико песама и у литији и на крају у порти, а чланови КУД „Станко Пауновић“ одиграли су у порти неколико игара.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.