Апостоли, силазак Утешитеља гледајући,
удивише се како се у виду огњених језика јави Дух Свети.

(по руској традицији, припрев 9. песме канона Празника)

Икона “Сошествије Свјатаго Духа”
из Ризнице нашег храма

У 50. дан по Васкрсу Црква празнује Силазак Светог Духа на Апостоле. Овај Празник се назива и Духови или Тројице, а празнује се седам дана – до Недеље Свих Светих.

Божанствени Лука у 2. глави Дела Светих Апостола описује Силазак Светог Духа. Управо се то зачало и чита на Светој Литургији.

Свети Јеванђелисти нам преносе речи Сина Божијег: „И сваки који рече ријеч на сина човјечијег опростиће му се, и који хули на светога Духа неће му се опростити.“ (Лк. 12,10; упореди Мт. 12,32; Мк. 3,28) Упозоравајуће и страшне речи! Зато не смемо ни за кога рећи да у њему/њој обитава дух нечисти јер то не можемо да знамо, а у свакодневном говору неретко се може да чује управо то, можда само другачије речено. О самоубиству и да се не говори. Није мало начина и није тешко упасти у грех хуле на Духа Светога.  

Творац првог канона Празника је „Козма Монах“ (црквени песник из 8. века Свети Козма, Епископ мајумски), а другога „господин Јован Арклијски“ (црквени песник из 8. века Преп. Јован Дамаскин).

„Примите ослободилачко очишћење од греха: росу од Духа која огањ сипа, о светлолика чеда црквена! Јер сада из Сиона изиђе закон, благодат Духова у облику огњених језика.“ (2. ирмос 5. песме у преводу бл. поч. Иринеја Ћирића, Епископа бачког)

Христос је васкрсао и вазнео се на Небеса. „Дух долази после Христа зато да не останемо без Утешитеља. Вели се пак: други утешитељ, да разумеш да је Он једнаке части са Христом. Јер други значи други као и Ја, а то ће рећи: има исто господство као и Ја, а не мању част. Јер колико знам реч други не употребљава се за нешто туђе, него за оно што је истоветно по бићу. Дух се јавља у језицима, због тога што је језик у извесној вези с речју. А зашто у огњеним? Или зато што огањ чисти, јер Свето Писмо говори о огњу који чисти, о чему се свако ко хоће може уверити; или због бића Његова. Јер наш је Бог огањ, и то огањ који прождире злоћу…“ (одломак беседе Светог Григорија Богослова)

Поново се после 50 дана чита и поје молитва „Царе Небески“, а на Светој Литургији поје химна: „Видесмо Светлост истинску; примисмо Духа Небескога; нађосмо веру истиниту, клањајући се нераздељивој Тројици, јер нас је Она спасла.“ (стихира са Празничног вечерња у преводу Преп. Јустина Ћелијског)

Месеца јуна у 7/20. дан 2021. године Господње, у нашем храму је Света Литургија служена саборно. Началствовао је протонамесник Слађан Тубић, а појали су појац Стојан Оморац, чтец Душан Панајотовић и наш хор, којим су дириговале госпођа мр Вера Царина и Милица Голић.

Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић је саслуживао на Архијерејској Литургији у Банатском Новом Селу поводом храмовне славе.

Након Свете Литургије саборно је служено Вечерње, јединствено у годишњем кругу богослужења, на коме коленопреклоно трократно свештеници народу читају посебне молитве.

ДУХОВСКИ ПОНЕДЕЉАК

У понедељак, 8/21. јуна 2021. г.Г, Света Литургија је служена такође саборно и учествовало је цело братство. Началствовао је протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, појали су појци Стојан Оморац, Душан Панајотовић и Обрен Тутњевић.

По традицији, Литија је ношена до Крста у градском парку на тргу Краља Петра Првог. Ту је и преломљен колач, који је и ове године припремила породица Бабин. У порти нашег храма је постављена и трпеза љубави.

ДУХОВСКИ УТОРАК

smart

У уторак, 9/22. јуна 2021. г.Г, Свету Литургију је служио јереј Душан Грујић.

„Дух је свети светлост и живот и живи извор мисаони; дух мудрости, дух разума, добар, прави, мисаони; он влада, чисти од погрешака. Бог је и обожава, огањ је што од огња исходи. Збори, ради, дели дарове. Све пророке он овенча, божанствене апостоле и мученике. Необично чувење, необично виђење: огањ се раздељује за раздавање дарова.“ (Недеља Свете Педесетнице, Управа Епархије бачке, Ујвидек 1942, стр. 360)

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.