Портрет проте Васе Живковића, рад Уроша Предића (1857-1953),
из Збирке портрета наше Црквене општине

Прота Василије Васа Живковић (1819-1891), панчевачки парох, потицао је из свештеничке породице. И деда Теодор и отац Теодор су служили у Панчеву. Попадија Ана, рођ. Хранислав (1826-1855) упокојила се са 29 година од туберкулозе. Сем прве ћерке Софије (1847-1852), која је подлегла врућици са само 5 и по година, имао је сина Теодора и другу кћер Софију. Прота Васа је био и песник, али и сведок и активни учесник у бурним политичко-историјским догађајима 1848. године и касније. Поживе 73 године и упокојио се као удовац 25. јуна/8. јула 1891. године у нашој вароши, где је и сахрањен. Једна основна школа и уличица иза нашег храма носе његово име.

Под покровитељством наше Црквене општине и привредника из нашег града, а у организацији Панчевачког музичког друштва и нашег хора, 22. јуна 2022. године у нашој порти отворени су 22. по реду Дани проте Васе. Програм је водио председник нашег хора господин Срђан Миковић.

Прве вечери су у програму, чији је аутор наш хоровођа госпођа мр Вера Царина, учествовали малишани из МШ „Јован Бандур“ (дир. Милица Голић) са песмама „Сол ми дај“ и „Палачинке за слона“.

Затим је наш Дечју хор (дир. Борјана Стражмештеров) наступио са музичко-сценском игром „Дан“, тамбурашки оркестар ОМШ „Јован Бандур“ са две народне игре – „Краљево коло“ и „Панчевачко коло“, па Подмладак нашег хора (дир. Борјана Стражмештеров) са народним песмама „Еј чија фрула“ и „Уродиле жуте крушке“.

Солиста МШ „Јован Бандур“ Силва Врачар је на малој харфи извела композицију „Аљонушка“ Михаила Мчеделова. „Победну песму“ Светог Владике Николаја је отпевао Подмладак нашег хора.

 „Малу свиту“ Анта Гргина је на фаготу одсвирао Димитрије Павлов. Глумац Младен Вуковић је изрецитовао „Протесни песму“ нашег Мике Антића. Солиста МШ „Јован Бандур“ тенор Александар Тасковић је отпевао песму Александра Даргомишског „Тужан сам“. Глумци Јана Ракоњац и Лука Јовановић су наступили у два наврата са Шекспировим сонетима. „Морску врбу“ Јосипа Хаца је извела солиста МШ „Јован Бандур“ сопран Маријана Гавриловић.

За крај програма прве вечери је тамбурашки оркестар ОМШ „Јован Бандур“ (дир. Михајло Јовић) извео валцер у А-дуру Карла Марије фон Вебера и „Наполитанску песму“ Петра Иљича Чајковског.

Друге вечери, 23. јуна 2022. године, у нашем храму је одржан концерт нашег хора, а госпођа проф. др Ивана Б. Спасовић је беседила о Панчеву у време проте Васе (друга половина XIX века). У суботу, 25. јуна 2022. године, после Свете Литургије у нашем храму, одслужен је помен протојереју Василију Живковићу.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.