Композиција „Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим“ на северном зиду нашег храма, у неовизантијском стилу, рад академског сликара Живорада Настасијевића (1893+1966)

У шесту недељу Великог поста (Цветну) Света Црква празнује свечани Царски улазак Господа Исуса Хруста у Свети град Јерусалим на младунчету магарице.

Овај Празник се зове Цвети јер су Јерусалимљани са децом дочекали Господа Исуса Христа као Цара и Победитеља (смрти), простирући по путу хаљине и гране дрвећа у цвету, носећи у рукама зелене палмине гранчице.

Дочекан је с усклицима „Осанна* Сину Давидову! Благословен који иде у Име Господње! Осанна на висини!“ јер се прочуло да је у оближњем селу Витанија васкрсао из мртвих Свог пријатеља Лазара четири дана након што је уснуо и био погребен.

*слава

Свети Лазар Четвородневни био је касније Епископ кипарски и после три деценије управљања Црквом кипарском тамо је поново умро. 

Нека би нам било по речима црквеног песника Светог Јосифа Студита, Архиепископа солунског (+830):

„Са децом и ми сретнимо Христа Бога, и уместо палми принесимо милостиње са срдачним молитвама као гранама и кличимо: Благословите и величајте Христа у векове!“

Зашто? Господу је пост пријатан, али само тада, када опраштамо увреде, хранимо гладне, уводимо бескућнике у домове, одевамо наге. Када све то буде пратило пост, моћи ћемо да Га тражимо и да Му се приближимо.

ЛИТИЈА УОЧИ ПРАЗНИКА

У Лазареву суботу,  27. априла 2024. године,  након Вечерњег је ношена Свечана Литија, уз појање Празничног тропара, улицама Димитрија Туцовића, Браће Јовановић, Проте Васе и Светозара Милетића. Осим свештенства нашег храма и умировљеног панчевачког пароха протојереја-ставрофора Стевана Урошева у Литији су били верници са децом, носећи гранчице врбе.  

Наш Дечији хор, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров, појао је, по повратку с Литије у храм, песме у славу Христовог васкрсења.

ЛИТУРГИЈА

У  Цветну недељу, 28. априла 2024. године, Света Литургија у нашем храму је служена саборно. Началствовао је протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, а саслуживали протојереј Слађан Тубић и протонамесници Душан Грујић и Милош Пешић. Певао је наш хор, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина. Апостол је читао студент Филип Глигоријевић.

Празничну беседу је одржао протојереј Слађан Тубић.

Велики број верника се причестио. Причешћивало се из два путира.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.