Фреска „Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим“ на северном зиду нашег храма,
рад сликара Живорада Настасијевића (1893+1966)

У шесту недељу Великог поста, која се зове и Цветна, Црква празнује свечани Царски улазак Господа Исуса Хруста у Свети град Јерусалим, на младунчету магарице – како је Сâм  благоизволео – да ради нашег спасења добровољно страда.

Богочовек, благословени Цар векова, Који има Небо за престо, а земљу за подножје, јаше на магарету да се испуне пророчка казивања и улази са Ученицима у Свети град и из уста деце чује дивну похвалу као Цару свих и Победитељу смрти, пошто се прочу да васкрсе Свог пријатеља Лазара[1] из оближњег села Витаније, брата Марије и Марте, који је четири дана лежао у гробу, за уверење свих у опште васкрсење.  

Овај Празник се зове Цвети јер су Јерусалимљани тада са децом дочекали Господа нашега Исуса Христа простирући по путу хаљине и гране дрвећа у цвету, носећи у рукама зелене палмине гранчице.

 „Много је народа изашло на дочек Господу који је свечано, као цар, улазио у Јерусалим. Ко тада није клицао: Осана[2] Сину Давидовом! Но, прошло је само четири дана и тај исти народ је тим истим језицима викао: Распни, распни га! Какав чудан обрт! Но, зашто се чудити? Зар не чинимо и ми исто када, по примању Светих Тајни Тела и Крви Господње, одмах по изласку из цркве све заборављамо – и своју побожност и Божију милост према нама, предајући се, као и раније, делима самоугађања, најпре малим, а затим и великим. Може бити да још не прође ни четири дана, а ми сами у себи распињемо Господа, премда и не вичемо другима: Распни га! И све то Господ види и трпи! Слава дуготрпељивости Твојој, Господе!“ (Свети Теофан Затворник, Мисли за сваки дан у години, Манастир Хиландар 2000, стр. 45)

ВЕЧЕРЊЕ УОЧИ ПРАЗНИКА

Празнично вечерње, у суботу 8. априла 2023. године,  служио је јереј Рајко Вулин, а појали су протојереј Слађан Тубић, протонамесник Душан Грујић и студенти Обрен Тутњевић и Владислав Милић.

ЛИТИЈА

Свечана Литија је ношена након Вечерњег улицама Димитрија Туцовића, Браће Јовановић, Проте Васе и Светозара Милетића. Осим свештенства нашег храма у Литији су били верници са децом, носећи гранчице врбе (врбице), као некада Јерусалимљани зелене палмине гранчице.  

ЛИТУРГИЈА

У  Цветну недељу, 9. априла 2023. године, Света Литургија у нашем храму је служена саборно. Началствовао је протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, а саслуживали протојереј Слађан Тубић и јереј Рајко Вулин. Појали су протонамесник Душан Грујић и студенти Обрен Тутњевић и Филип Глигоријевић. Наш хор није учествовао јер је био у Аустрији у више градова, где је у ове дане отпевао три концерта духовне музике и две Архијерејске Литургије.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.

Напомене:

[1] Пријатељ Божији Лазар Четвородневни био је касније Епископ кипарски и после три деценије управљања Црквом кипарском тамо је поново умро.  

[2] Црквенословенска реч ωсаɴɴа је јеврејског порекла и има више значења, а у овом случају значи – слава.