Композиција „Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим“ на северном зиду нашег храма,
у неовизантијском стилу, рад академског сликара Живорада Настасијевића (1893+1966)

У шесту недељу Великог поста, која се зове и Цветна, Црква свечано празнује свечани Царски улазак Господа Исуса Хруста, „Који је ради нашега спасења благоизволео да уседне на магаре и уђе у [Свети град] Јерусалим, да (добро)вољно страда.

Овај Празник се зове Цвети јер су Јерусалимљани са децом дочекали Господа Исуса Христа као Цара и Победитеља (смрти), простирући по путу хаљине и гране дрвећа у цвету, носећи у рукама зелене палмине гранчице. Прочуло се било да је недалеко од Јерусалима, у селу Витанија, васкрсао из мртвих Свог пријатеља Лазара четири дана након што је уснуо и био погребен, за уверење свих у опште васкрсење. За такво чудо се још није било чуло. Дочекан је стога с усклицима „Осанна Сину Давидову! Благословен који иде у Име Господње! Осанна на висини!“ (ωсаɴɴа = слава) Али, авај! За само неколико дана из истих уста ће се уместо осанна чути: Расни га!

ВЕЧЕРЊЕ УОЧИ ПРАЗНИКА

Празнично вечерње, у суботу 16. априла 2022. године,  служио је протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, а појали су јереј Рајко Вулин и појци Стојан Оморац, Обрен Тутњевић, Радивоје Панић и Филип Инић.

ЛИТИЈА

Свечана Литија је ношена након Вечерњег улицама Димитрија Туцовића, Браће Јовановић, Проте Васе и Светозара Милетића. Осим свештенства нашег храма, међу којима је био и умировљени парох панчевачки прота Стеван Урошев, и појаца, у Литији су били верници у већем броју, носећи гранчице врбе (врбице), а деца и звончиће, по народном обичају.  

ДЕЧИЈИ ХОР

Наш Дечији хор, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров, појао је, по повратку с Литије у храм, песме у славу Христовог васкрсења.

ЛИТУРГИЈА

У  Цветну недељу, 17. априла 2022. године, Света Литургија у нашем храму је служена саборно. Началствовао је протојереј-ставрофор Радослав Радмановић, а саслуживали умировљени парох панчевачки протојереј-ставрофор Стеван Урошев и чланови братства нашег храма: протонамесник Слађан Тубић и јереји Душан Грујић, Милош Пешић и Рајко Вулин. Појали су Стојан Оморац, Обрен Тутњевић и наш хор, којим је дириговала госпођа Вера Царина.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.