Композиција „Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим“ на северном зиду нашег храма, у неовизантијском стилу, рад академског сликара Живорада Настасијевића (1893+1966).

У шесту недељу Великог поста, која се зове и Цветна, Црква свечано празнује свечани Царски улазак Господа Исуса Хруста у Свети град Јерусалим на младунчету магарице, када Га је народ дочекао простирући по путу хаљине и гране дрвећа, носећи у рукама палмине гранчице и кличући: „Осанна Сину Давидову! Благословен који иде у Име Господње! Осанна на висини!“ Црквенословенска реч ωсаɴɴа је јеврејског порекла и има више значења, а у овом случају значи – слава.

Народ је са децом изашао у сретање Исусу јер чуше да позва из гроба Лазара из Витаније код Јерусалима и подиже га из мртвих. Господ Исус Христос је често боравио у дому Лазара, па се овај и назива Пријатељ Божији, а и Четвородневни Лазар јер је био у гробу четири дана пре него што га је васкрсао.

Ове догађаје су описали Свети Апостоли и Јеванђелисти Матеј у 21. глави и Јован у 12. глави. Из синаксара Празника издвајамо:

Одломак синаксара Празника
Посни триод – српски превод, Епархија темишварска, Темишвар 2017, стр. 939

„Пре Твога страдања, Христе Боже, из мртвих си подигао Лазара, да све увериш у опште васкрсење. Зато и ми као деца носимо знаке победе и Теби, Победнику над смрти, кличемо: Осанна на висини! Благословен Који долази у Име Господње!“

Празнични тропар
Посни триод – српски превод, Епархија темишварска, Темишвар 2017, стр. 929

Вечерње уочи Празника, у суботу 11/24. априла 2021. г.Г,  служио је јереј Душан Грујић, а појали су протонамесник Слађан Тубић, јереј Рајко Вулин и појци Стојан Оморац и Обрен Тутњевић. По свршетку Службе, „ношена“ је Литија у порти око храма у којој су учествовали сви свештеници и присутни верници носећи гранчице врбе, а деца и звончиће.  

Након Литије је наш Дечији хор, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров, појао у славу Христа песме: „Христос воскресе“, „Хај’те децо, Христос зове“, „Славимо Те“, „Васкрс’о је Господ“ и „Људи ликујте“.

У  недељу, на сâм дан Празника, Света Литургија у нашем храму је служена саборно. Појали су чтец Владимир Козић, појци Стојан Оморац и Обрен Тутњевић,  и наш хор, којим су дириговале госпођа Борјана Стражмештеров и Милица Голић. Апостол је читао Ненад Бартоле.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.