Целивајућа икона Рождества Христова у нашем храму

Месеца децембра у 25. дан Црква празнује (телесно) Рођење Господа и Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа у овчарској пећини у Давидовом граду Бетлехему или, како ми изговарамо, Витлејему, у који је Света породица дошла из Назарета ради пописа становништва у тадашњој Римској царевини. Ради се о години 5508. после стварања света. Празник Рождества илити Рођења Христовог се у народу зове Божић.

У нашем храму прва Божићна Литургија је почела нешто иза поноћи, 25. децембра 2022. године (7. јануара 2023. године по световном календару). Началствовао је протонамесник Душан Грујић, саслуживали су протонамесник Милош Пешић и јереј Рајко Вулин, а појали су појци Стојан Оморац, Обрен Тутњевић и Радивоје Панић. Јереј Рајко Вулин је прочитао верницима Божићну посланицу Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија.

У уобичајено време (09:30) другу Божићну Литургију је служио протојереј-ставрофор Радослав Радмановић уз саслужење протојереја Слађана Тубића и уз учешће нашег хора, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина.

НЕДЕЉА СВЕТИХ БОГООТАЦА

Другог дана Божића, о Сабору Пресвете Богородице, у Недељу по Рождеству Христовом, када се Црква молитвено сећа Светих Богоотаца – Светог Пророка и цара Давида, Светог Јосифа Обручника и Светог Апостола Јакова, брата Господњег и првог Епископа јерусалимског, Литургију је у нашем храму служио јереј Рајко Вулин уз учешће појаца Стојана Оморца, Обрена Тутњевића и Радивоја Панића и нашег хора, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.