Слава Теби, Господе, што си се родио!“
Св.Теофан (Говоров), Еп. владимирски

Децембра месеца у 25. дан (7. јануара по грађанском календару) је празник телесног рођења Господа, Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа. Народно име Празника је Божић.

„Човекољубиви Бог, видевши како људски род трпи тиранију ђавола, сажали се, па посла  арханђела Свога Гаврила Богородици с поруком: Радуј се, Благодатна! Господ је с тобом! Истог  часа у њеној неоскврњеној утроби заче се Господ наш Исус Христос, Син Божји и Реч Његова. И  када се навршило девет месеци од њеног зачећа цезар Август издаде наредбу да се попише  сав  народ на свету и посла Квиринија у Јерусалим и у Витлејем да спроведе попис. Тако и Јосиф,  старатељ  Богородице, дође, заједно са њом, у Витлејем да се попише. И како јој дође да се  породи, а због многог народа не нађе неку кућу, уђе у једну сиромашку пећину и онде, не губећи [девичанство], роди Господа нашег Исуса Христа. Онда Га пови у пелене као новорођенче, па Га положи и смести у јасле немуштих животиња – Њега Створитеља свега, Који ће нас ослободити од немуштости наше духовне.“ (Служба празника телесног рођења Господа, Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа, Крагујевац 2000, стр. 63)

Црквени песник Преподобни Јован Дамаскин је о Божићу испевао стихиру оваквог садржаја: „Данас се Христос рађа у Витлејему од Дјеве. Данас беспочетни добија почетак и Логос постаје тело, небеске силе кличу, земља с људима радује се, мудраци Господару дарове приносе, пастири чудо разглашују, а ми непрестано узвикујемо: Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља!“

Зашто Логос постаје тело? „Јер, заиста се не присаједини анђелима, него се присаједини семену Авраамову. Стога је требало да у свему буде подобан браћи, да би био милостив и веран првосвештеник у служби Богу, како би очистио грехе народа. Јер пошто је и сâм страдао будући кушан, зато може помоћи онима који бивају кушани.“ (Јев. 2,16-18)

У среду, 6. јануара 2021. године, у нашем храму је служено Празнично јутрење са почетком у 23.30 часова. У наставку су прву односно „поноћну“ Божићну Литургију служили јереји Душан Грујић, Милош Пешић и Рајко Вулин, уз учешће појаца Стојана Оморца и Обрена Тутњевића, који је и Апостол читао.

У први дан Божића Света Литургија је служена и у 9.30 часова, а служили су Високопречасни протојереји-ставрофори Радослав Радмановић и Стеван Урошев, и протонамесник Слађан Тубић, уз учешће нашег хора. Божићна посланица Светог архијерејског синода СПЦ је прочитана верницима на обе Литургије.

У други дан Божића је Света Литургија служена саборно у част Пресвете Богородице. Њој је црквени песник Преподобни Теофан Начертани саставио овакву химну: „Телесним сликама и разним загонеткама, символима и знацима и предсказањима, наговестише богонадахнути људи натприродно и чудно рођење из тебе Дјево, зато Теби радосно и побожно певамо, а Христа величамо у све векове.“

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.