У 6/19. дан месеца јануара Света Црква празнује Свето Крштење Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа на реци Јордану, на којој је Свети Јован Крститељ крштавао водом за покајање народ који му је долазио.

Празник се зове Богојављење јер нам се Бог јавио у пуноћи, као Света Тројица – Један Бог у Три Лица, гласом Бога Оца са Небеса: Ово је Син мој љубљени Који је по Мојој вољи, Крштаваним –  Богом Сином, и посведочењем Његовог Божанства у виду голуба силазећег Бога Духа Светог на Једнаког Му по Божанству Сина, о чему су сачувана сведочанства код Четворице Јеванђелиста (Мт. 3,13-17; Мк. 1,9-11; Лк. 3,21-22; Јн. 1,33-34).  

“Бог Логос (Реч) јави се у телу роду људском. Он стајаше у Јордану да се крсти, а Њему Претеча говораше: Како да ставим руку и додирнем се Онога, Који све држи? Иако си Маријино Дете, ја препознајем Тебе, превечног Бога. По Земљи ходиш Ти, Који си опеван од Серафимâ, па како слуга да крсти Господа? Недостижни Господе, слава Ти!” (црквена песма по Јеванђељу на Празничном јутрењу)

Постојало је Јудејско крштење које је очишћавало од телесних нечистота, али не и савест од грехова. Јованово крштење, иако је надилазило јудејско, било је ипак несавршено јер је било крштење покајања, али не и отпуштања грехова, нити дариваше дарове Светог Духа, као наше. Зато сâм Претеча сведочи: „Ја вас крштавам водом за покајање; а Онај што долази за мном… Он ће вас крстити Духом Светим и огњем.“ (Мт. 3,11)

Псалмопевац Давид пева: „Шта ти би, море, те побеже, и теби, Јордане, те се поврати назад?“ (Пс. 113,5) То се догодило у старини кад је пренесен Ковчег Завета преко Јордана, што је било праслика истог чуда када је Господ Исус Христос приступио да Га Јован крсти, иако Му као безгрешном Богу није било потребно очишћење, већ, како му Сâм каже, да се испуни свака правда.

Чудо враћања Јордана назад се понавља сваке године када Православни патријарх изађе са свештенством и народом на реку Јордан ради освећења воде, као што се понавља чудо када се Православном патријарху сваке Велике суботе спушта Благодатни огањ. Када пусти дрвени крст у воду Јордана у овај дан након молитве, он се креће узводно!

Празник има још једно име – Свето Просветљење јер се Бог Светлост јавио да просветли „оне који седе у тами… и у сенци смртној“ (Мт. 4,16) и да спасе пали људски род благодаћу.

У нашем храму је Света Литургија служена саборно. Началствовао је Високопречасни протојереј-ставрофор Радослава Радмановић, саслуживали сви свештеници нашег храма, а појали су појци  Стојан Оморац и Радивоје Панић, који је и Апостол читао, и студент Филип Глигоријевић. Празничну беседу је одржао протонамесник Душан Грујић.

ВЕЛИКО ВОДООСВЕЋЕЊЕ

По заамвоној молитви свештеници и присутни верници су изашли у порту у којој је обављено Велико водоосвећење, појањем и читањем молитви да Господ Духом Својим Светим освети пијаћу воду припремљену у бурадима и цистернама, које су обезбедили ЈКП „Хигијена“ и ЈКП „Водовод“, како би свима који је дотичу, пију и помазују се њоме подала освећење, здравље, очишћење и благослов.

У Великом освећењу воде у нашој порти су учествовали сви свештеници нашег храма и појци Стојан Оморац и Радивоје Панић. Након тога се наставила и довршила Света Литургија у храму, а верници су потом кропљени освећеном водом и раздана им је нафора.

Богојављенску водицу су верници понели својим домовима да је чувају као Светињу преко целе године јер се не квари и да је правилно употребљавају. Она се пије уз молитву и пост, онако како препоручи парох, и њом може да се омива лице и болна места на телу, али не сме да се излије у канализацију и друга нечиста места.

САБОР СВЕТОГ ПРОРОКА, ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА ЈОВАНА

Другога дана Празника, од старине посвећеном спомену Светог Јована Крститеља јер се његова главна улога у животу одиграла на дан Богојављења, 7/20. јануара 2023. године, Свету Литургију је служио протонамесник Милош Пешић. Појали су јереј Рајко Вулин, појци Стојан Оморац и Радивоје Панић, који је читао Апостол, и студент Филип Глигоријевић.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.