Шта ти би, море, те побеже и теби, Јордане, те се обрати натраг?“
(Пс. 113,5)

Јануара месеца у 6/19. дан је празник Светог Богојављења Господа Бога и Спаситеља нашега Исуса Христа.

КРШТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

Празник Крштења Господњег се назива Богојављењем јер се управо тада Света Тројица пројавила људима гласом Бога Оца са неба, крштењем Бога Сина од Јована у реци Јордану и силаском Бога Духа Светога у виду голуба.  Циљ овог чуда је био, како тумачи Свети Аверкије Џорданвилски, да се људима покаже Син Божији у Исусу који је дотле био непознат.

Збила се несхватљива тајна. Јордан је у своје струје примио Огањ духовни и, како творац канона Свети Козма Мајумски вели, „Претеча дрхтећи испружи руку и чим дотаче руком теме свога Саздатеља и крсти Га, завапи Му: Посвети ме јер си Ти мој Бог!“ И не само то, него и: „Са дрхтањем и дивљењем, као на небу, стајале су анђеоске силе на Јордану посматрајући толико Божје снисхођење: како стојиш у води са телом на Себи, Ти који држиш на окупу све воде над сводом, Боже отаца наших.“

Зашто се Господ крштава? На Празничном јутрењу се (у катавасији) поје: „Исус, человођа живота, долази да ослободи првосазданог човека Адама од осуде; иако му као Богу није потребно очишћење, ради палога човека очишћава се у Јордану.

У нашем храму је Света Литургија служена саборно, а појали су појац Стојан Оморац и чтец Душан Панајотовић, који је и Апостол читао. О Празнику је беседио јереј Рајко Вулин.

ВЕЛИКО ВОДООСВЕЋЕЊЕ

Пошто је Господ у овај дан осветио природу водâ, после Свете Литургије обавља се Велико водоосвећење тако што свештеници закрштавају воду у сасудима (бурадима и цистернама) и читају молитве да ту воду Господ освети Духом Својим Светим „и свима који је дотичу, пију и помазују се њоме“ пода освећење, здравље, очишћење и благослов. Ова вода се не квари и бива годинама свеже као тек захваћена са извора. У Великом освећењу воде у нашој порти су учествовали сви свештеници нашег храма и појац Стојан Оморац.

Ове године, нажалост, није организовано пливање за Часни крст у нашем граду.

САБОР СВЕТОГ ПРОРОКА, ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА ЈОВАНА

Дан по Богојављењу је посвећен управо Светом Јовану Крститељу. Свету Литургију је служио Високопречасни протојереј-ставрофор Стеван Урошев, умировљени парох панчевачки и јереј Милош Пешић. Апостол је читао протонамесник Слађан Тубић, са којим су појали јереји Душан Грујић и Рајко Вулин, и појац Стојан Оморац.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.