“Принесмо верни Христу веру као злато, а као тамјан угодан певање,
и чисту љубав као измирну, јер се он ради нас телом родио.”
црквени песник Георгије, Митрополит из Никомидије (IX)

На Бадње вече, у среду, 6. јануара 2021. године, о навечерју Празника телесног рођења Господа, Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа, у нашем храму је у 15.30 часова Повечерје са литијским стихирама служио јереј Душан Грујић, уз учешће јереја Рајка Вулина, појца Стојана Оморца и студента Обрена Тутњевића за певницом и нашег хора, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина.

После Повечерја и саборног освећења бадњака, верници су предвођени свештенством из храма, и поред кише, прешли у порту, где се традиционално врши паљење бадњака уз певање тропара.

Архијерејски намесник панчевачки Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић и градоначелник нашег града господин Александар Стевановић су први запалили два велика бадњака.

Зашто се уопште пали бадњак? Одговор нам даје молитва у чину освећења бадњака, у којој свештеници моле да Господ пошаље Свој Благослов на гранчице – бадњаке – да буду запаљени у Његову славу и част Његовог Рођења, “како би ова ватра, светлост и топлота, подсетила све Православне хришћане, на ватру коју су пастири ложили” када се Богомладенац родио и био положен у јасле.

Свештеник Душан Грујић је одржао слово пред окупљеним верницима и позвао све присутне да се послуже чајем, куваним вином и ракијом, орасима, сувим смоквама и шљивама. Приређен је и ватромет.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.