Икона Светог Арханђела Михаила на јужним дверима иконостаса нашег храма,
рад Константина Данила (+1873)

Новембра месеца у 8. дан, а у 21. дан по световном календару, Црква празнује Сабор Светог Архистратига Михаила и осталих Небеских Сила бестелесних.

Анђели су бестелесни духови обдарени таквим особинама лика (образа) Божијег као што су разум, слободна воља, бесмртност и бестрасност. Они бораве на Небесима, али као извршиоци Божанске воље могу се јављати на земљи невидљиво или чак видљиво за људе, каква је већ потреба Божанске икономије (домостроја). Анђели пре свега поју хвалу Богу, али поред тога учествују у Промислу Божијем као оруђе Његово.

Посебна служба анђела је чување људи, људских заједница и места. Учитељи Цркве говорили су да су Анђели-чувари наши верни наставници у вери и благочашћу, хранитељи душа и тела наших, наши молитвеници код Бога, да нас не напуштају ни на самртном часу, и да одводе умрле душе у вечност. Анђеле чуваре немају само појединци од Свете Тајне крштења, већ и читави народи, градови, државе, а по свештеничким молитвама цркве, куће, станови и возила (у пракси најчешће само приватни аутомобили). У обреду освећења возила, примера ради, у молитви коју свештеник чита каже се да Господ пошаље Свој благослов на возило и одреди му Свог Анђела „да чува и предводи оне који њиме путују, како би на миру и срећно завршили своје путовање“ (Требник, Крагујевац 1998, стр. 421).

Анђео чувар нас не напушта, али се удаљава када грешимо, па му се кајући се обраћамо молитвама у јутарњем и молитвеном правилу пред спавање, а по потреби и у било које доба. На заједничкој молитви, рецимо Божанственој Литургији Светог Оца нашега Јована Златоуста, имамо прозбу коју произноси ђакон или свештеник: „Анђела мира, верног вођу, чувара душа и тела наших, молимо од Господа.“

У богослужбеној књизи Октоих за сваки понедељак (у сваком од осам гласова) предвиђен је сем Покајног (умилног) канона Господу и Канон Бестелесним силама.

Анђелима нису потребни језик и слух јер они без речи саопштавају једни другима сопствене мисли и одлуке. Они су ограничени условима простора и времена, тако да када су на Небу нису на земљи, и обрнуто. При том нису ограничени материјалним баријерама, попут човека или животиње. Анђели заправо немају (потребу да имају) крила, немају пол и не личе на дечаке. Међутим, они могу попримити овај или онај облик када се јављају људима, у зависности од циљева, услова и околности јављања. Појављујући се пред људима у људском облику, анђели могу да опште (комуницирају) са људима на такав начин да људи њихов „говор“ доживљавају као људски.

Неки од анђела, иако створени добрима, отпали су од Бога по својој сопственој вољи пре почетка људске историје, поставши бесови или демони. Њихов број је знан само Господу, а нама је непознат. Сатана предводи те зле пале анђеле. Према Светом Писму пали анђели се неће покајати и биће осуђени.

Свети Архангел Михаил је архистратиг (војвода) целе војске анђелске јер је извојевао велику победу над силама сатане. Сâм има спомен и 6/19. септембра, када Црква празнује Чудо трократног погружавања његовог десног крила у огњено језеро и избављања грешних душа, које се понавља сваке године у тај дан и понављаће се до Другог доласка Христовог. Повест о овом чуду забележио је Свети Прохор по казивању Светог Апостола Јована Богослова. У тај исти дан се празнује и спомен Чуда у Хони, описаног у Охридском прологу Светог Владике Николаја.

Свету Литургију у нашем храму је у понедељак, 21. новембра 2022. године, о Аранђеловдану,  служио јереј Рајко Вулин, а појали су појци Стојан Оморац, Владислав Милић и Обрен Тутњевић, који је читао Апостол.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.