Целивајућа икона Светог Архангела Михаила у нашем храму

У осми дан месеца новембра, што је 21. новембра по световном календару, Црква празнује Сабор Светог Архистратига Михаила и осталих Небеских Сила бестелесних.

„Света Православна Црква учи нас, да се духовни свет састоји из добрих духова, који се називају ангели, и из злих духова, или демона, који су, такође, од Бога створени добрима, но, постали су зли по својој  сопственом вољи.“ (Митрополит московски и архиепископ харковски Макарије Булгаков, Православно догматско богословље, Београд 1898, стр. 75)

Свети Атанасије вели: „Анђео је разумно, невештаствено, песмом славеће, бесмртно биће.“ (исто, стр. 78)

Света Црква о редовима или ступњима небесне јерархије учи овако: „Анђели се деле на девет ликова а ови на три чина. У првом чину налазе се они Анђели, који су ближи Богу, као: Престоли, Херувими и Серафими. У другом су чину: Власти, Господства и Силе. У трећем, пак чину налазе се: Анђели, Арханђели и Начала.“ (исто, стр. 80)

Свети Апостол Павле у својој Посланици Јеврејима говори о пошиљању Анђелâ „на службу онима који ће наследити спасење“ (1,14). „Најзнатнији Учитељи Цркве изводили су из овога, да се Анђео-хранитељ даје не сваком без изузетка човеку, него само Хришћанима, па с тога, дакле, он се даје човеку онда, кад постане Хришћанин, тј. кад се крсти.“ (исто, стр. 84)

Учитељи Цркве говорили су да су Анђели-чувари наши верни наставници у вери и благочашћу, хранитељи душа и тела наших, наши молитвеници код Бога, да нас не напуштају ни на самртном часу, и да одводе умрле душе у вечност. (извор: исто, стр. 85)

„Триипостасни Бог је Своју творачку силу пројавио најпре у стварању духовног света. Он је из ничега створио сва духовна бића, обдаривши их по Своме премудром благовољењу животом и духовно моралним особинама. Створена да буду извршиоци и весници воље Божје, ова су духовна бића названа анђели. А назив анђео име је не природе него дужности, и значи: гласник, весник. У Светом Откривењу на неким местима реч анђео употребљава се у пренесеном смислу и означава људе које је Бог бирао за веснике Своје воље у свету. Ово изједначавање анђела и људи по називу потекло је због исте службе коју анђели и Божји изабраници врше међу људима. Али, било би погрешно на том основу изједначавати анђеле и људе по природи и бићу, јер Свето Писмо, у већини случајева и у главноме, под именом анђела разуме бића своје врсте, која се разликују и од Бога и од људи својом посебном природом и постојањем, својом самосталном личношћу и својствима.“ (Преподобни Јустин Ћелијски, Догматика Православне Цркве, том први, Београд 2003, стр. 252-253)

„Анђели нису ни у ком смислу самоникла и самобитна бића, него је њих створио Бог као и сва створења. Свето Откривење јасно сведочи да све што постаде – Богом постаде, следствено и анђели. Осим тога у Старом Завету се изричито говори да је Бог створио анђеле.“ (исто, стр. 253)

„Природа анђела је бестелесна, духовна, јер су они духови.“ (исто, стр. 258)

„Као духови анђели су невидљиви, разумни, слободни, бесмртни, бестрасни. Све ове особине чине да се природа анђела не може изразити категоријама људске мисли и речи, те у ствари само Творац зна облик и дефиницију анђелске суштине.“ (исто, стр. 258)

Иначе, сем овога дана, сваки понедељак је посвећен Небеским Силама бестелесним.

Свети Архангел Михаил је војвода (архистратиг, главнокомаднујући) целе војске анђелске јер је извојевао велику победу над силама сатане. Сâм има спомен и 6/19. септембра, када Црква празнује Чудо трократног погружавања његовог десног крила у огњено језеро и избављања грешних душа, које се понавља сваке године у тај дан и понављаће се до Другог доласка Христовог.

Свечари, о Аранђеловдану, треба да принесу као бескрвну жртву – воштаницу, вино, славски колач и славско жито, као што се то чини за сваки другу Крсну славу. Нажалост, пракса је показала да и даље постоје породице које не приносе славско жито. Чак и они који питају за савет по том питању свог парохијског свештеника, ипак настављају по „старом“.

Свету Литургију у нашем храму је у недељу, 21. новембра 2021. године, о Аранђеловдану,  служио протонамесник Слађан Тубић. Саслуживао му је ђакон Ненад Бартоле, уз учешће нашег хора, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина, а појали су и чтец Душан Панајотовић и појци Стојан Оморац и Обрен Тутњевић, који је читао Апостол.

Аутор чланка:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.