У нашем храму у среду, 12. јуна 2024. године у 20 часова, председник Панчевачког српског црквеног певачког друштва (осн. 1838) господин Срђан Миковић, као домаћин, отворио је 24. по реду Дане проте Васе.

Музичко-књижевно вече је почело представљањем књиге “Хероји и губитници – двадесет сентименталних прича о двадесетом веку” аутора Вулета Журића (1969), нашег суграђанина, родом из Сарајева.

Разговор са аутором је водио књижевни критичар господин др Владан Бајчета (1985), виши научни сарадник Института за књижевност и уметност у Београду на Одељењу за историју српске књижевне критике и метакритике.

У представљању књиге господин Вуле Журић је издвојио да говори о две односно три значајне личности које су се нашле у овим документарним приповестима, како их је сам дефинисао, а то су књижевник Бора Станковић (1876-1927) и браћа Стојановић – чувени лекар и партизански командант на Козари др Младен (1896-1942) и његов брат академски вајар Сретен (1898-1960), познат Београђанима по споменицима Карађорђу на Врачару и Његошу на Академском платоу.

Ко није био у прилици да дође на представљање ове књиге код нас, може да погледа емисију Сање Милић “До детаља” (РТС).

Када је било речи о плановима за неке будуће књиге, поменуте су две личности везане за нашу варош Панчево у XIX веку – војвода Стеван Петровић Книћанин (1807-1855), као командант српских добровољаца 1848/49. године и лекар др Константин Пеичић (1802-1882), дугогодишњи председник наше црквене општине и председник Панчевачког српског црквеног певачког друштва.

У наставку вечери је наш хор, који се управо вратио са XX Међународног фестивала Православне хорске музике “Св. Богородица – Достојно јест” у Поморју (Бугарска), најпре отпевао тропар наступајућег празника Вазнесења Господњег.

Издваја се извођење Ирмоса празника Успења Пресвете Богородице (Задостойник на Успение Богородично), бугарског композитора и свештеника Кирила Попова (1955).

Нашим хором је дириговала госпођа мр Вера Царина (1963), соло певач и професор камерне музике, суорганизатор манифестације Дани проте Васе, те члан управног одбора, диригент и уметнички руководилац Панчевачког српског црквеног певачког друштва.

Аутор чланка и светлописа:
појац Стојан М. Оморац, инж. ел.