ВРБИЦА – НАВЕЧЕРЈЕ ЦВЕТИ

У поподневним часовима шесте суботе Часног поста, 31. марта 2018. године, о навечерју празника Уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим, народу и деци окупљеним у порти нашег храма, свештеници су поделили освећене гранчице врбе, а потом су сви заједно, предвођени крстом, барјацима и иконом, учествовали у Литији око порте, улицама: Димитрија Туцовића, Браће Јовановића, Проте Васе и Светозара Милетића, уз појање тропара: „Уверавајући нас пре Твог страдања у опште васкрсење, из мртвих си подигао Лазара, Христе Боже. Због тога и ми, као деца, носећи знаке победе, Теби, победиоцу смрти, кличемо: Осана (=Слава) на висинама! Нека је благословен Онај Који долази у Име Господње.“

Пошто се чудесан догађај са васкрсењем пријатеља Господњег – Лазара из села Витаније, брата Марте и Марије, који је четири дана лежао у гробу, брзо прочуо, „они који су ишли пред Њим, и за Њим, носили су у рукама палмине гранчице“ (Светачник, том други, стр. 671), да Га са децом дочекају као Цара, клицајући Му: „Осана (слава) Сину Давидову!“ Пошто у нашем поднебљу нема палминих гранчица, исту символику имају поменуте гранчице врбе (врбице).

Већина је добила освећене врбице из порте, а омогућено је и да родитељи могу деци, као и ранијих година, да купе разноврсне слаткише. Они нестрпљивији су купили неосвећене врбове гранчице, венчиће и звончиће од уличних продаваца. Свако би требало да се запита да ли је уносећи врбицу у своју кућу задовољио само форму и традицију или је заиста дошао до суштине и унео детињу радост, мир и делић Царства Небеског у свој дом.

В.Д. Архијерејског намесника панчевачког Високопречасни протојереј-ставрофор Радослав Радмановић је са ђаконом служио Празнично вечерње, а потом је учешћем Дечјег хора Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којим је дириговала госпођа Борјана Стражмештеров, навечерје Празника улепшано, сем врбицом, звончићима, дечјим жагором у порти, – и песмом дивних дечјих гласова у славу Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа.

У Недељу шесту Поста односно Цветну, 1. априла 2018. године, Литургију Златоустову у нашем храму саборно су служили протојереји-ставрофори Стеван Урошев, Радослав Милановић и Радослав Радмановић, протонамесник Слађан Тубић, јереји Душан Грујић и Милош Пешић, уз учешће ђакона мр Мирка Петровића и Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којим је дириговала госпођа мр Вера Царина.

У нашем храму, на северном зиду, налази се неовизантијска композиција великог формата „Улазак Христов у Јерусалим„, рад академског сликара Живорада Настасијевића из 30-тих година прошлог века.

Аутор чланка:
инж. Стојан М. Оморац, појац