ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА – КРСТОВДАН 2017

На Крстовдан, у среду, 27/14. септембра 2017. године, када Црква празнује Свечасно Воздвижење Часног и Животворног Крста, Свету Литургију је у нашем храму служио протојереј-ставрофор Стеван Урошев, уз саслужење ђакона мр Мирка Петровића. У славу Господњу и част Животворног Крста су појали Стојан Оморац, чтец Душан Панајотовић и чтец Владимир Козић, који је читао и Апостол.

„У овај дан, празнују се два догађаја у вези са Часним Крстом Христовим, и то – проналазак Часног Крста на Голготи [под идолским храмом Венериним, у време бављења царице Јелене у Светој Земљи], и повратак његов из Персије [након 14 година ропства под персијским царем Хозројем] у Јерусалим [628. године у време грчког цара Ираклија].“ (Светачник, том први, стр. 38)

„О! најблаженије дрво, на коме се разапе Христос Цар и Господ. Онај који паде [, Адам], би преко дрвета преварен, а на теби би прикован Бог Који дарује мир душама нашим.“ (ирмос пете песме Празничног канона)

„Раширивши руке у облику крста у утроби морске звери, Пророк Јона предсказа спасоносно страдање, а изишавши после три дана, предсказа надземаљско Васкрсење Христа Бога, Који је телом био прикован и после три дана просветлио свет Тродневним Васкрсењем.“ (ирмос шесте песме Празничног канона)

У овај дан, 407. године, упокојио се Свети и богононосни Отац наш Јован Златоуст, Архиепископ цариградски, али је због величине Крстовдана, његов спомен пренет на 26/13. новембар.

ЧИН ВОЗДВИЖЕЊА ЧАСНОГ КРСТА

У уторак, 26. септембра 2017. године, вече уочи Празника, Бденије је служио протојереј-ставрофор Стеван Урошев. Саслуживао је ђакон мр Мирко Петровић, а појали су Стојан Оморац и црквењак Радан Шарић.

Након полагања Часног Крста на босиљком украшени диск и преношења на Часну Трпезу – на место Јеванђења – почело је Велико вечерње са петохлебницом. Празничне паримије (Изл. 15,22-27; 16,1; Приче Сол. 3,11-18; Ис. 60,11-16) је читао Стојан Оморац. У наставку је служено Јутрење. Пошто је свештеник обукао потпуно одјејање и окадио Часни Крст, по завршетку појања Великог Славословља га је изнео из олтара – чинећи вход са диском на глави до Царских двери. Током трократног појања тропара Празника – верницима познатог са великог и малог освећења воде – свештеник је тако Часни Крст пренео до припремљеног проскинитарија (сточића) на средини храма, где је вршен Чин Воздвижења Часног Крста.

Чин Воздвижења Часног Крста обавио је Високопречасни протојереј-ставрофор Стеван Урошев. Након сваке прозбе је приклањао главу са диском, на педаљ до земље, и постепено се подизао, уздижући тако Часни Крст уз појање – Господи помилуј. Чин је завршен појањем за време поклона: Кресту Твојему поклањајемсја, Владико, и Свјатоје Твоје Воскресеније славим.

По окончању Чина, метанисали су и целивали Часни Крст, најпре свештеници и ђакон, а потом и присутни верници.

Верници су у прилици да се поклоне и целивају Часни Крст у дане попразништва до Оданија Празника – у среду, 4. октобра 2017. године.

 

Аутор чланка:

инж. Стојан М. Оморац, појац